Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Witam,

Niekorzystnie na pamięć wpływają produkty obfitujące w nasycone tłuszcze - czyli m.in tłuste mięsa, wędliny oraz w izomery trans kwasów tłuszczowych, które często występują w wafelkach, chipsach, słonych przekąskach i innych słodyczach. Osłabiają pamięć także produkty obfitujące w tzw. puste kalorie, czyli produkty ubogie w witaminy a bogate w cukier i tłuszcze. Także spożywanie często alkoholu w dłuższej perspektywie może negatywnie odbić się na procesach zapamiętywania.

0
Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Są to tłuszcze zwieżęce w nadmiernej ilości, proszę zastosować dietę antymiażdżycową i unikać alkoholu

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0
Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Przepraszam, oczywiscie zwierzęce a nie zwieżęce.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy