Jakie produkty nie tuczą?

WITAM NIE MIAŁAM NIGDY PRZYJEMNOŚCI PISAC ABI BYC U DIETETYKA WIEC BEDE BARDZO WDZIECZNA O POMOC . WIEC STOSOWALAM MNUSTWO DIET ALE ZADNA NIE ODNIOSLA SUKCESU PROSZE MI POWIEDZIEC CO AMM JESC ALBO NIE EJSC ZEBY NIE TYC
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,
Jeżeli stosowała Pani samodzielnie wiele diet i nie odmiosły one skutku obawiam sie, że porada internetowa również Pani nie pomoże. Problemy związane z odżywianiem są bardzo indywidualną sprawą i wymagają zarówno prześledzenia dotychczasowej sytuacji, określenia celów jakie chce się je osiągnąć jak i dobrania do nich właściwych metod postępowania. Nie podała Pani wielu kluczowych informacji jakie są niezbędne dla udzielenia rzeczowej porady (jak choćby masa ciała, wzrost, kiedy nastąpił przyrost masy, co Pani spożywa). Podstawowe informacje o zasadach zdrowego odżywiania znajdzie Pani na stronie internetowej Instytutu Żywności i Żywienia (http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia). Jeżeli natomiast potrzebuje Pani bardziej rzeczowej porady polecam udać się do specjalisty, który będzie mógł Pani zadać pytania niezbędne do poznania Pani sytuacji. Życzę powodzenia.

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty