Witam. Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych i obniżenie stężenia kwasu moczowego w organizmie. Z diety należy wykluczyć: ryby tj sardynki, szproty, śledzie; mięso, podroby, warzywa tj brokuły, brukselka, papryka. W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna. Produkty, które można spożywać w ograniczonej ilości poza okresami napadów to np: dynia, kapusta, fasolka szparagowa, soczewica, banan. Dieta powinna głównie opierać się na produktach niskopurynowych. Warto również włączyć aktywność fizyczną, która pomaga w utrzymaniu sprawności ruchowej stawów zaatakowanych przez chorobę. W celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety zapraszam na www.nvit.pl. Pozdrawiam, Łasek Natalia

0

Witam. W dnie moczanowej obowiązuje dieta niskopurynowa. Puryny w dużej ilości znajdują się w mięsie (ryby, drób, wołowina, wieprzowina), więc je ograniczamy do 50g/dobę. Mięso gotujemy w dużej ilości wody, aby wypłukać puryny, wywar wylewamy. Wszelkie zupy, sosy, galareta na wywarze z mięsa są zabronione. Należy również eliminować suche nasiona roślin strączkowych, jako duże źródło niechcianych puryn, Można przyrównać tą dietę do laktoowowegetariańskiej, ponieważ jest w niej dużo nabiału, jajek (chyba, że towarzyszy temu hiperlipidemia to jajka ograniczamy), dużo warzyw (oprócz papryki, brokułów, strączkowych), owoce. Należy pamiętać aby pić min. 2-3 litry wody dziennie, aby na bieżąco wypłukiwać nadmiar puryn. Polecam Pani książkę Instytutu Żywności i Żywienia pt. "Dna moczanowa", znajdzie Pani tam wiele ciekawych informacji, co można a co nie; jest napisana bardzo przystępnym językiem. Przy przestrzeganiu diety plus farmakologia jest szansa na obniżenie kwasu moczowego w organizmie, a tym samym unika się powikłań towarzyszących tej chorobie.

0

witam serdecznie,
Dna moczanowa jest chorobą, która polega na nadmiernym gromadzeniu się kwasu moczowego w organizmie. Kwas ten odkłada się w mięśniach i stawach, co prowadzi do powstawania stanów zapalnych.Dieta, która powinna być stosowana w tej chorobie umożliwia obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi,

PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY WYKLUCZYĆ Z DIETY:
wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne,
ryby z rodziny śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie), tłuste ryby, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina,
sery białe tłuste, sery podpuszczkowe żółte, sery topione,
tłuszcze zwierzęce (łój, słonina, boczek),
rabarbar,
suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niektóre grzyby,
alkohol,
herbata czarna,
kakao,
ostre przyprawy,
marynaty.

pozdrawiam
Karolina Czyrwik
dietetyk

0

Witam. W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam,

W dnie moczanowej powinniśmy zadbać o dietę niskopurynową czyli taką gdzie ograniczamy produkty bogate w te związki, tj. podroby, mięso, produkty mięsne w postaci róznych sosów i wywarów, wszelkie wędliny, zupy mięsne, szczaw, szpinak, groch, fasola (rośliny strączkowe), kukurydza, groszek zielony, fasolka szparagowa, mocną kawę, herbatę, alkohol i kakao. W przypadku podaży produktów mięsnych górny limit ustala się na poziomie 45 - 50 g.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty