Witam.
W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, takich informacji w zasadzie udzieli tylko dietetyk. Fora internetowa i inne ogólnie dostępne informacje mogą być być albo zbyt ogólne, albo nie prawdziwe. Dieta przy dnie moczanowej powinna być uboga w puryny, więc należy ograniczyć spożycie białka w postaci mięsa, wykluczyć podroby, alkohol, czekoladę, kakao, śledzie, kawę naturalną, mocną herbatę i orzechy. Niektóre ryby też zawierają dużą ilość puryn np. łosoś, polecam dorsza. Również ograniczyć należy szpinak i brokuł. Pamiętać zaś proszę o spożywaniu dużej ilości płynów tj. wody niegazowanej ok. 2 litrów na dobę.
Witam,
Z diety należy wykluczyć : podroby, groch, fasolę, soczewicę ,szpinak, szczaw, grzyby, szproty, śledzie, sardynki, wędliny wędzone i konserwowe, zupy i sosy na wywarach mięsnych, galarety, galantyny, ikra. Zabronione jest spożywanie kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu , który nasila endogenną produkcję puryn. W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna najkorzystniej zastosować dietę płynną (kleikowo – owocową). Jadłospisy powinny być urozmaicone, stosowane produkty świeże i najlepszej jakości, potrawy lekkostrawne. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia , optymalne byłoby spożywanie 5 posiłków dziennie. Minimum to 3 posiłki . Ostatni posiłek należy spożyć 3 – 4 godzin przed snem ( w nocy zwiększa się retencja kwasu moczowego ) . Zaleca się odpowiednie nawadnianie organizmu około 3 litrów płynów (herbata zielona, woda, soki rozprowadzane wodą, napary ziołowe ), napoje powinny być rozłożone równomiernie przez cały dzień. Wskazane jest aby potrawy były gotowane w wodzie i na parze, co sprzyja wypłukiwaniu puryn zawartych w tych produktach do wywaru. Głodówki w leczeniu dny są zabronione- wiążą się z ketozą , a ta może wyzwalać ataki dny. Duże znaczenie w profilaktyce choroby mają ćwiczenia fizyczne, które pomagają w utrzymaniu sprawności ruchowej stawów zaatakowanych przez dnę moczanową. Najprostszą metodą do osiągnięcia poprawy sprawności ruchowej jest gimnastyka. Ulgę mogą przynosić ćwiczenia w wodzie, które pozwalają na większą swobodę ruchów wskutek zmniejszonego oporu oraz rozluźnienia mięśni. Doskonałe efekty przynosi stosowanie masażu podwodnego.
Produkty dozwolone to :
pieczywo- pszenne, żytnie i razowe,
mąka – pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa,
makarony – wszystkie gatunki,
kasze – wszystkie rodzaje,
mleko ,
sery chude, twarogowe,
jaja całe, białko, żółtko,
mięso w ograniczonych ilościach – baranina chude mięso, kurczak bez skóry - filet, królik,
ryby - sandacz, tuńczyk , halibut w ograniczonych ilościach dorsz, karp,
masło i śmietana w ograniczonych ilościach,
ziemniaki – gotowane,
warzywa – pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki,
owoce - jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie,
cukier i słodycze – cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury,
przyprawy : koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon,
używki ; w ograniczonych ilościach słaba herbata.
Produkty zabronione :
sery – tłuste,
mięso – tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg,serce, kury, gęś, karkówka, boczek,
ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza,
zboża – gryka, kiełki pszenne,
warzyw – soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
owce – suszone morele,
używki – mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu,
inne – nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
tłuszcze – smalec, słonina, boczek
Witam, przy dnie moczanowej dieta jest bardzo ważna. Jednak nie potrzebne są jakieś konkretne przepisy tylko modyfikacja diety, polecam przeczytać: http://forum.abczdrowie.pl/pytania-do-specjalistow/638394,dieta-dla-osoby-z-dna-moczanowa
Witam serdecznie,
Najlepiej wybrać się do dietetyka, chociaż na 1 wizytę i poprosić o przygotowanie różnorodnych przykładowych posiłków.
Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Dna moczanowa a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ból dużego palca u nogi i dna moczowa – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie przy podagrze – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Nadwaga i dna moczanowa a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Jakiej diety przestrzegać przy dnie moczanowej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
artykuły
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret
Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej
Według statystyk kamica nerkowa dotyka 5-7 proc. p