Puryny w diecie a dna moczowa

Witam, mam dnę moczanowa. Gdzie szukać przepisów i stosowania diety tak żeby zrozumieć na prosty język? Slyszałam, że na dnę moczanową należy unikac puryn, ale nie wiem w jakich produktach są puryny, a jakie są produkty ubogie w puryny. Przeczytałam w internecie, że są puryny w piwie i puryny w alkoholu, ale to mogę z łatwością sama wyeliminowac z diety na dnę moczanową. Tylko co z resztą mojej diety? Które warzywa zawierają puryny? Czy w takiej sytuacji ich też powinnam unikać albo w ogóle z nich zrezygnować? Trafiam na różne wiadomości, ale nie bardzo znam się na takiej tematyce i trochę zaczynam mieć mętlik w głowie - np. dietetycy często polecają kiszonki, ale podobno ogórki kiszone zawierają puryny, więc też chyba nie powinnam ich spożywać. Nie wiem już, co robić. Bardzo proszę o pomoc!

MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu

Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Witam.
W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, takich informacji w zasadzie udzieli tylko dietetyk. Fora internetowa i inne ogólnie dostępne informacje mogą być być albo zbyt ogólne, albo nie prawdziwe. Dieta przy dnie moczanowej powinna być uboga w puryny, więc należy ograniczyć spożycie białka w postaci mięsa, wykluczyć podroby, alkohol, czekoladę, kakao, śledzie, kawę naturalną, mocną herbatę i orzechy. Niektóre ryby też zawierają dużą ilość puryn np. łosoś, polecam dorsza. Również ograniczyć należy szpinak i brokuł. Pamiętać zaś proszę o spożywaniu dużej ilości płynów tj. wody niegazowanej ok. 2 litrów na dobę.

0

Witam,
Z diety należy wykluczyć : podroby, groch, fasolę, soczewicę ,szpinak, szczaw, grzyby, szproty, śledzie, sardynki, wędliny wędzone i konserwowe, zupy i sosy na wywarach mięsnych, galarety, galantyny, ikra. Zabronione jest spożywanie kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu , który nasila endogenną produkcję puryn. W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna najkorzystniej zastosować dietę płynną (kleikowo – owocową). Jadłospisy powinny być urozmaicone, stosowane produkty świeże i najlepszej jakości, potrawy lekkostrawne. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia , optymalne byłoby spożywanie 5 posiłków dziennie. Minimum to 3 posiłki . Ostatni posiłek należy spożyć 3 – 4 godzin przed snem ( w nocy zwiększa się retencja kwasu moczowego ) . Zaleca się odpowiednie nawadnianie organizmu około 3 litrów płynów (herbata zielona, woda, soki rozprowadzane wodą, napary ziołowe ), napoje powinny być rozłożone równomiernie przez cały dzień. Wskazane jest aby potrawy były gotowane w wodzie i na parze, co sprzyja wypłukiwaniu puryn zawartych w tych produktach do wywaru. Głodówki w leczeniu dny są zabronione- wiążą się z ketozą , a ta może wyzwalać ataki dny. Duże znaczenie w profilaktyce choroby mają ćwiczenia fizyczne, które pomagają w utrzymaniu sprawności ruchowej stawów zaatakowanych przez dnę moczanową. Najprostszą metodą do osiągnięcia poprawy sprawności ruchowej jest gimnastyka. Ulgę mogą przynosić ćwiczenia w wodzie, które pozwalają na większą swobodę ruchów wskutek zmniejszonego oporu oraz rozluźnienia mięśni. Doskonałe efekty przynosi stosowanie masażu podwodnego.
Produkty dozwolone to :
pieczywo- pszenne, żytnie i razowe,
mąka – pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa,
makarony – wszystkie gatunki,
kasze – wszystkie rodzaje,
mleko ,
sery chude, twarogowe,
jaja całe, białko, żółtko,
mięso w ograniczonych ilościach – baranina chude mięso, kurczak bez skóry - filet, królik,
ryby - sandacz, tuńczyk , halibut w ograniczonych ilościach dorsz, karp,
masło i śmietana w ograniczonych ilościach,
ziemniaki – gotowane,
warzywa – pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki,
owoce - jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie,
cukier i słodycze – cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury,
przyprawy : koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon,
używki ; w ograniczonych ilościach słaba herbata.

Produkty zabronione :
sery – tłuste,
mięso – tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg,serce, kury, gęś, karkówka, boczek,
ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza,
zboża – gryka, kiełki pszenne,
warzyw – soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
owce – suszone morele,
używki – mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu,
inne – nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
tłuszcze – smalec, słonina, boczek

0
Anna Porada Dietetyk, Wrocław
43 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Najlepiej wybrać się do dietetyka, chociaż na 1 wizytę i poprosić o przygotowanie różnorodnych przykładowych posiłków.
Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty