Witam. Informacje na temat diety w dnie moczanowej znajdzie Pan w artykule: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-przy-dnie-moczanowej
Alkohol jest zakazany. Ale jeśli wypije się pół szklanki piwa raz na jakiś czas to nie będzie to miało aż takich strasznych konsekwencji.
Witam.
W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Alkohol jest niedozwolony. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Oczywiście wskazówki żywieniowe mogą ulegać zmianie- jest to zależne m.in.od stanu zdrowia.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Przy dnie moczanowej obowiązuje ograniczenie miedzy innymi związków purynowych oraz całkowity zakaz spożywania alkoholu. Czy w Pana diecie są puryny czy nie, potrzebny jest dzienniczek żywieniowy. Zapraszam na konsultację.
www.dietoterapia.waw.pl
Alkohol nie jest zalecany i bardzo często powoduje ataki bólowe, więc powinno się go całkowicie wyeliminować! Szczególnie niebezpieczne jest piwo, ale już wino np. nie zwiększa ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Okazjonalnie i w ograniczonych ilościach można się delektować jedną lampką (sic!) tego trunku.
Do produktów podlegających ograniczeniu należą: wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, sardynki, szproty, śledzie, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, sery białe tłuste, sery żółte i topione, łój, słonina, boczek, rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niektóre grzyby, ostre przyprawy oraz napoje: alkohol, mocna kawa i herbata czarna, prawdziwe kakao.
Z racji diety ze sporymi ograniczeniami warto udać się do specjalisty, który pomoże ją Panu zbilansować.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Dna moczanowa a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakiej diety przestrzegać przy dnie moczanowej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakich produktów należy unikać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga i dna moczanowa a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Częste ataki dny moczanowej – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
- Ból dużego palca u nogi i dna moczowa – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
artykuły
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret
Dieta w kamicy nerkowej - co jeść, produkty niezalecane, powikłania kamieni nerkowych
Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać d