Dną moczanową specyficzne zajmują się lekarze reumatolodzy. Jednak niepowikłaną chorobę może leczyć także lekarz rodzinny.
W dnie moczanowej konieczna jest także dieta ograniczające ilość puryn. Warto udać się do specjalisty, który pomoże ją Pani zbilansować.
Do produktów podlegających ograniczeniu należą: wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, sardynki, szproty, śledzie, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, sery białe tłuste, sery żółte i topione, łój, słonina, boczek, rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niektóre grzyby, ostre przyprawy oraz napoje: alkohol, mocna kawa i herbata czarna, prawdziwe kakao.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jak żywić się przy podagrze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Na jakie produkty uważać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Częste ataki dny moczanowej – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
- Jakiej diety przestrzegać przy dnie moczanowej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ból dużego palca u nogi i dna moczowa – odpowiada Małgorzata Gajewczyk