Witam serdecznie,
Dieta w dnie moczanowej musi dostarczać odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – czyli powinna być odpowiednio zbilansowana.
Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz - tj. z pokarmem (puryny są to związki zasadowe zawarte w większej ilości niektórych pokarmów). Należy jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że większość kwasu moczowego powstaje w wyniku przemian endogennych.
Produkty dozwolone
• pieczywo- pszenne, żytnie i razowe,
• mąka – pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa,
• makarony – wszystkie gatunki,
• kasze – wszystkie rodzaje,
• mleko ,
• sery chude, twarogowe,
• jaja całe, białko, żółtko,
• mięso w ograniczonych ilościach – baranina chude mięso, kurczak bez skóry - filet, królik,
• ryby - sandacz, tuńczyk , halibut w ograniczonych ilościach dorsz, karp,
• masło i śmietana w ograniczonych ilościach,
• ziemniaki – gotowane,
• warzywa – kalafior, pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki,
• owoce - jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie,
• cukier i słodycze – cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury,
• przyprawy : koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon,
• używki ; w ograniczonych ilościach słaba herbata.
Produkty przeciwskazane :
• sery – tłuste,
• mięso – tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg, serce, kury, gęś, karkówka, boczek,
• ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza,
• zboża – gryka, kiełki pszenne,
• warzyw – soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
• owce – suszone morele,
• używki – mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu,
• inne – nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
• tłuszcze – smalec, słonina, boczek
Z diety należy wykluczyć : podroby, groch, fasolę, soczewicę ,szpinak, szczaw, grzyby, szproty, śledzie, sardynki, wędliny wędzone i konserwowe, zupy i sosy na wywarach mięsnych, galarety, galantyny, ikra. Zabronione jest spożywanie kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu , który nasila endogenną produkcję puryn.
W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna najkorzystniej zastosować dietę płynną (kleikowo – owocową).
W razie pytań proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Dietetyk kliniczny Anna Kołdon
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Puryny w diecie a dna moczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Dieta po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Na jakie produkty uważać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Jak żywić się przy podagrze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski