Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

mgr Anna Kołdon Dietetyka, Zabrze
60 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Dieta w dnie moczanowej musi dostarczać odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – czyli powinna być odpowiednio zbilansowana.

Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz - tj. z pokarmem (puryny są to związki zasadowe zawarte w większej ilości niektórych pokarmów). Należy jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że większość kwasu moczowego powstaje w wyniku przemian endogennych.

Produkty dozwolone

• pieczywo- pszenne, żytnie i razowe,
• mąka – pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa,
• makarony – wszystkie gatunki,
• kasze – wszystkie rodzaje,
• mleko ,
• sery chude, twarogowe,
• jaja całe, białko, żółtko,
• mięso w ograniczonych ilościach – baranina chude mięso, kurczak bez skóry - filet, królik,
• ryby - sandacz, tuńczyk , halibut w ograniczonych ilościach dorsz, karp,
• masło i śmietana w ograniczonych ilościach,
• ziemniaki – gotowane,
• warzywa – kalafior, pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki,
• owoce - jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie,
• cukier i słodycze – cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury,
• przyprawy : koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon,
• używki ; w ograniczonych ilościach słaba herbata.

Produkty przeciwskazane :
• sery – tłuste,
• mięso – tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg, serce, kury, gęś, karkówka, boczek,
• ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza,
• zboża – gryka, kiełki pszenne,
• warzyw – soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
• owce – suszone morele,
• używki – mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu,
• inne – nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
• tłuszcze – smalec, słonina, boczek

Z diety należy wykluczyć : podroby, groch, fasolę, soczewicę ,szpinak, szczaw, grzyby, szproty, śledzie, sardynki, wędliny wędzone i konserwowe, zupy i sosy na wywarach mięsnych, galarety, galantyny, ikra. Zabronione jest spożywanie kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu , który nasila endogenną produkcję puryn.

W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna najkorzystniej zastosować dietę płynną (kleikowo – owocową).

W razie pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Dietetyk kliniczny Anna Kołdon

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty