Zmiany w diecie głównie dotyczą podaży kwasu moczowego, a co za tym idzie dieta powinna być uboga w puryny.
Produkty nie zalecane to głównie te przetworzone np. słodycze, ciasta, kiełbasy, pasztety, białe pieczywo, alkohol jako używka, kawa i herbata. Zalecane produkty o niskiej zawartości tłuszczu czyli np. chude rodzaje mięsa, i nabiał w określonych ilościach ok. 1 g na kg masy ciała( pomoże na pewno te wartości zestawić odpowiednio dietetyk i "ubierze" je w dietę. Ograniczyć należy podaż żółtek, orzechów, serów żółtych i tłustych typu mozzarella czy feta. Ogólnie dieta lekkostrawna, kolorowa, bogata w owoce i warzywa, ale pomijamy te bogate w szczawiany np. szpinak, lub ograniczamy, brokuł.Również ryby , tylko niektóre gatunki np. dorsz. Eliminacja śledzia, szprotów, łosoś-bardzo ograniczona ilość.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.

0

Witam!
W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.

Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Do podstawowych zaleceń należy: zmniejszenie ilości sodu (do minimum ograniczamy sól i wędliny sklepowe, całkowicie i na zawsze eliminujemy: mieszanki przyprawowe typu vegeta, kostki rosołowe, dania instant – sosy i zupki w proszku, gotowe dania, konserwy). Warto też zmniejszyć ilość fosforu (ograniczamy żółte, sery topione sery całkowicie wyrzucamy), żółtka jaja, podroby, mięso, rośliny strączkowe, kakao i czekolady). Zmniejszamy też ilość białka w diecie– z racji tego, że ulega ograniczeniu warto wybierać produkty białkowe o wysokiej wartości żywieniowej, czyli zalecane są: chudy nabiał (oczywiście tylko o smaku naturalnym), ryby i chude mięso (drób bez skóry, chuda wieprzowina i wołowina - max 100 g dziennie).

Ilość białka w diecie zależy od Pani wyników: jeżeli klirens wynosi 50 – 20, to można sobie pozwolić na 55 g białka na dobę, czyli tyle ile zawiera: 100 g sera twarogowego, 50 g mięsa z piersi kurczaka, 100 g dorsza oraz 100 g jogurtu naturalnego. Jeśli klirens jest mniejszy, konieczne jest obniżenie zawartość białka w diecie do 35 g, czyli tyle, ile zawiera: pół szklanki jogurtu naturalnego, 100 g duszonego dorsza i 50 g piersi kurczaka bez skóry.


Dozwolone:
pieczywo i grzanki pszenne (najlepiej specjalne niskobiałkowe, także bezglutenowe, niskosodowe), masło, dżemy i marmolady, miód, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej (bezglutenowej), budynie z mięsa, kasz, warzyw, ryż z mięsem i warzywami, owocami, kluski śląskie, kopytka, knedle z owocami z dodatkiem mąki niskobiałkowej (bezglutenowej), ziemniaki gotowane, puree, kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej,

Z przypraw zalecane są: skórka i sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, wanilia

W umiarkowanych ilościach:
ser twarogowy, mięso gotowane, pasty kanapkowe z sera, warzyw, ryb czy mięsa, zupy jarzynowe, krupnik, zupy owocowe, kasze, ryż, cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, ryby (szczególnie ryby morskie: makrela, halibut), zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski ziemniaczano–serowe z mąki niskobiałkowej (bezglutenowej), warzywa gotowane rozdrobnione jako puree z masłem (marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata, pomidor, fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuły, kalafior), jagody, borówki, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi, śliwki, kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną, (płynne desery trzeba wliczyć do ogólnej ilości płynów), herbata z cytryną, herbata z mlekiem, kawa zbożowa, mleko, napoje i soki owocowo–warzywne, koktajle

ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek.

Niewskazane:
kakao, czekolada, napoje alkoholowe, kawa prawdziwa, napoje gazowane zawierające fosfor, zwykłe słone pieczywo, wędliny, konserwy, ryby wędzone, śledzie, tuńczyk, łosoś, sery żółte, topione i pleśniowe, zupy na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, grochówka, zupy zaprawiane mąką i zasmażkami, ostre sosy na wywarach mięsnych, kostnych lub grzybowych zasmażane, jajka na twardo, warzywa strączkowe, groszek ptysiowy, tłuste gatunki mięsa, wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, potrawy marynowane i wędzone, bigos, fasolka po bretońsku, pierogi z kapustą i grzybami, żywność typu fast food, kapusta kwaszona, warzywa konserwowane octem, warzywa solone, ogórki kwaszone i konserwowe, czosnek, cebula, rzepa, kalarepa surowe lub zasmażane, frytki, ziemniaki smażone i odsmażane, placki ziemniaczane, owoce niedojrzałe i suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane, tłuste kremy, ciasta z kremami, desery i słodycze z czekoladą, kakao i orzechami,

ocet spirytusowy, pieprz, musztarda, ostra papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka czy vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, płatki zbożowe, pieczywo razowe, napoje gazowane, zupy i sosy w proszku


pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty