Leczenie nadkwaśności żołądka

Witam. Zwracam się o pomoc ponieważ mam nadkwaśność żołądka. Szkodzi mi wiele produktów (w badaniach alergicznych i endoskopowych wyniki są dobre). Czytałam, że w takim przypadku powinno się stosować diete warzywno owocową, ale czy to wystarczy? czy powinnam stosować jakieś leki?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu
Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski

Szanowna Pani,
W Pani schorzeniu rzeczywiście taka dieta może przynieść dobry efekt (wskazane: gotowane: marchew, szpinak, szparagi, brokuły, owoce: ważne aby nie były kwaśne, bez skórki i pestek, banany, winogrona, morele, jabłka pieczone). Ale bardzo ważnym elementem leczenia jest zakres potraw, których powinna Pani unikać.
Jeżeli chodzi o zastosowanie leków - trudno będzie na to pytanie odpowiedzieć (brak danych o objawach i stopniu ich nasilenia). Najprościej, proponuję udać się do gastrologa, który wyjaśni zasady dietetyczne oraz ewentualnie podejmie decyzje o zastosowaniu leków.
Pozdrawiam, dr n.med. Wojciech Kawiorski

Witam, powinna Pani stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.W diecie łatwo strawnej ogranicza się spożycie produktów i potraw tłustych, produktów wzdymających, zawierających dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych.
Należy zwracać uwagę na indywidualną tolerancję produktów i potraw.
Ilość błonnika pokarmowego w diecie łatwo strawnej powinna wynosić około 25 g dziennie. Aby uczynić go mniej drażniącym można:
• Wybierać młode i delikatne warzywa
• Wybierać dojrzałe owoce
• Usuwanie skórki z warzyw i owoców
• Gotowanie
• Wykorzystanie przecierów i soków zamiast całych niektórych warzyw i owoców
Posiłki należy spożywać 4-5 razy dziennie o stałych porach, niewielkie objętościowo. Najlepiej, żeby ostatni posiłek był spożyty 2 godziny przed snem.
Dozwolone techniki obróbki cieplnej to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej, w pergaminie, w rękawie foliowym.Absolutnie zabronione jest picie alkoholu i palenie papierosów, ograniczamy również spożycie soli.Produkty zalecane-pieczywo jasne, sucharki, drobne kasze, ryż, drobne makarony,mleko słodkie, mleko zsiadłe, kefir, jogurt, białe sery, serek homogenizowany,jajka gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaja sadzone, omlety, wołowina, cielęcina, kurczak, dorsz, morszczuk, miruna, sola, łosoś jeżeli jest tolerowany,Masło, margaryny miękkie, słodka śmietanka, oleje roślinne, herbata, kawa, mleko, soki warzywne, marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory bez skórki, dojrzałe owoce,miód, dżemy, kompoty, galaretki,sok z cytryny, koperek, kminek, majeranek, tymianek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, goździki, cynamon.Produkty zabronione-pieczywo razowe żytnie, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu fromage, grube kasze, grube makarony, jaja gotowane na twardo i smażone,baranina, wieprzowina, kaczka, gęś, wędliny tłuste, pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, mięso peklowane, konserwy mięsne, śmietana, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde,wszystkie warzywa kapustne, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa smażone, konserwowane octem,gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, chałwa, czekolada, kakao, orzechy,ocet, musztarda, pieprz, kostki rosołowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty