Witam, powinna Pani stosować dietę lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu żołądkowego,W diecie łatwo strawnej ogranicza się spożycie produktów i potraw tłustych, produktów wzdymających, zawierających dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych.
Należy zwracać uwagę na indywidualną tolerancję produktów i potraw.
Ilość błonnika pokarmowego w diecie łatwo strawnej powinna wynosić około 25 g dziennie. Aby uczynić go mniej drażniącym można:
• Wybierać młode i delikatne warzywa
• Wybierać dojrzałe owoce
• Usuwanie skórki z warzyw i owoców
• Gotowanie
• Wykorzystanie przecierów i soków zamiast całych niektórych warzyw i owoców
Posiłki należy spożywać 4-5 razy dziennie o stałych porach, niewielkie objętościowo. Najlepiej, żeby ostatni posiłek był spożyty 2 godziny przed snem.
Dozwolone techniki obróbki cieplnej to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej, w pergaminie, w rękawie foliowym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Ślinienie się i stosowanie leków na refluks u dziecka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaką dietę wybrać przy bólach żołądka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta dla osoby z zapaleniem żołądka – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska