Witam,
W pierwszym rzędzie należy oczywiście usunąć przyczyną zapalenia, czyli przyjmować odpowiedni antybiotyk, który spowoduje eradykcję Helicobacter. Następnie należy wyeliminować wszelkie produkty, które nasilają dolegliwości żołądkowe (uważna samoobserwacja i spisywanie poszczególnych produktów/potraw), jakie szkodzą. Jeśli chodzi o najważniejsze zasady diety przy zapaleniu żołądka to do momentu wyleczenia tzn. do uzyskania ujemnych wyników w stroną obecności bakterii i złagodzenia objawów chorobowych (ból, pieczenie w jamie brzusznej itp.), należy:
• Jeść małe posiłki co 2-3 h w małych porcjach (łącznie ok 6-7 posiłków)
• Warzywa i owoce jeść tylko w formie ugotowanej (w 2 tygodniu stosowanie diety możesz dodawać sałatę jako dodatek do 2 dań, kanapek)
• Mięso, ryby jeść duszone na wodzie, gotowane, przyrządzona na parze – łagodnie przyprawione
• W ramach obiadu należy spoczywać biały ryż, ugotowane ziemniaki, drobne makarony – należy unikać grubych kasz, brązowego ryżu i produktów pełnoziarnistych
• Wybierać pieczywo białe, najlepiej lekko czerstwe
• Do smarowania pieczywa używać masła
• Jako dodatki do kanapek można spożywać miód, serek twarogowy naturalny, domową, chudą wędlinę
• W ramach deseru spożywać kisiele (najlepiej z siemieniem lnianym)
• Przez tydzień unikać jogurtów , mleka i jego przetworów jak kefir, maślanka
• Pić dużo płynów
Unikać czarnej kawy, herbaty, tłustych produktów, przetworów zbożowych pełnoziarnistych, słodyczy, potraw smażonych, warzyw strączkowych, alkoholu

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty