Wskazówki dla grzybiarzy

Witam! Poniżej podam główne zalecenia diety dla osób z chorobą wrzodową. Zalecana jest dieta lekkostrawna, 4-6 małych posiłków dziennie, lekkostrawna kolacja tuż przed zaśnięciem (unikanie nocnych bóli). Proszę jeść powoli, dokładnie przeżuwać każdy kęs. Unikać gorących posiłków, gazowanych napojów, wykluczyć alkohol, zwłaszcza białe wino. Proszę wykluczyć spożywanie potraw podrażniających błonę śluzową, powodujących bóle brzucha, wzdęcia, zgagę, odbijanie (np.owoce cytrusowe, ostre przyprawy, potrawy nadmiernie słone). Pozdrawiam Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Generalnie powinna to być dieta lekkostrawna, gotowana a nie smażona, delikatnie doprawiana. Wszystko co nie powoduje gwałtownej produkcji kwasów żołądkowych. Ograniczona ilość produktów zakwaszających organizm (np. mięso, pszenica), za to zwiększona ilość gotowanych warzyw. Dobre efekty przynosi również stosowanie tzw. pasty budwigowej (składającej się z twarogu, oleju lnianego i łyżki jogurtu) i np. siemię lniane.

0

We wrzodach żołądka należy stosować dietę łatwostrawną. Należy wykluczyć z diety produkty smażone oraz zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż, surowe warzywa i owoce. grube kasze (np. gryczaną), górskie płatki owsiane. Należy spożywać zwykłe pieczywo, biały ryż, drobne kasze (np. jaglaną), warzywa ugotowane do miękkości, owoce dojrzałe, pozbawione skórek i pestek. Mięsa i ryby należy przygotowywać bez panierek. Należy też ograniczyć tłuste pokarmy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty