Sylwester Kłos Dietetyk, Gdańsk
25 poziom zaufania

Witam serdecznie,

zależy co ma Pani na myśli używając terminologii "dieta". Trzeba wykluczyć pokarmy, które są szkodliwe i na tyle sobie umilić żywienie żeby nie tęsknić za tym czego nie wolno, a raz na dwa tygodnie pozwolić sobie na coś zakazanego weekendowo, natomiast jest duże prawdopodobieństwo, że pewnych zaleceń powinna Pani trzymać całe życie - mając na uwadze Pani wiek. Ale tak jak napisałem - wszystko w granicach tolerancji i rozsądku. Najważniejsze są pierwsze 2-3 miesiące żeby było jak najbardziej restrykcyjne.

Pozdrawiam,
http://sports-med.pl/

0

Witam, dieta jest konieczna w okresach zaostrzenia choroby. Natomiast po ustąpieniu objawów można włączać większą ilość produktów i zwracać uwagę na to, które z nich powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Kwestia tolerancji produktów jest bardzo indywidualna i należy wykluczyć produkty, po których są dolegliwości – wzdęcia czy bóle brzucha.

W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka korzystna jest dieta lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i błonnika pokarmowego. W ciągu dnia spożywać około 5 posiłków i regularnych odstępach czasowych. Unikać spożywania soli i ostrych przypraw – pieprz, ostra papryka, chili, musztarda, ocet. Wyeliminować potrawy smażone, zamiast tego stosować takie techniki kulinarne jak: gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Korzystne może być wykluczenie produktów wzdymających – np. rośliny strączkowe, warzywa kapustne cebula, czosnek. Przeciwwskazane są również gruboziarniste kasze, grube makarony, pieczywo żytnie, razowe. Należy wykluczyć tłuste mięso i ryby: wieprzowina, baranina, gęsi, dziczyzna, łosoś, węgorz, halibut. Wyeliminować potrawy marynowane, wędzone, tłuste wywary mięsne. W okresie zaostrzenia choroby owoce i warzywa w postaci gotowanych przecierów, mocno rozdrobnione. Jeśli pali Pani papierosy należałoby z tego zrezygnować, ponieważ może to utrudniać proces leczenia. Wyeliminować alkohol. Istotna jest również temperatura potraw. Nie powinny być one zbyt zimne lub zbyt gorące.

Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
www.strefa-diety.com

0

Dzień Dobry,

przy przewlekłym zapaleniu żołądka należy stosować pewne zalecenia żywieniowe i zwracać uwagę na wybieranie pokarmy. Wszystko zależy jednak od wyników badań i obecnie występujących objawów. Zalecam wizytę u dietetyka.

Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty