Witam serdecznie,
zależy co ma Pani na myśli używając terminologii "dieta". Trzeba wykluczyć pokarmy, które są szkodliwe i na tyle sobie umilić żywienie żeby nie tęsknić za tym czego nie wolno, a raz na dwa tygodnie pozwolić sobie na coś zakazanego weekendowo, natomiast jest duże prawdopodobieństwo, że pewnych zaleceń powinna Pani trzymać całe życie - mając na uwadze Pani wiek. Ale tak jak napisałem - wszystko w granicach tolerancji i rozsądku. Najważniejsze są pierwsze 2-3 miesiące żeby było jak najbardziej restrykcyjne.
Pozdrawiam,
http://sports-med.pl/
Witam, dieta jest konieczna w okresach zaostrzenia choroby. Natomiast po ustąpieniu objawów można włączać większą ilość produktów i zwracać uwagę na to, które z nich powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Kwestia tolerancji produktów jest bardzo indywidualna i należy wykluczyć produkty, po których są dolegliwości – wzdęcia czy bóle brzucha.
W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka korzystna jest dieta lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i błonnika pokarmowego. W ciągu dnia spożywać około 5 posiłków i regularnych odstępach czasowych. Unikać spożywania soli i ostrych przypraw – pieprz, ostra papryka, chili, musztarda, ocet. Wyeliminować potrawy smażone, zamiast tego stosować takie techniki kulinarne jak: gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Korzystne może być wykluczenie produktów wzdymających – np. rośliny strączkowe, warzywa kapustne cebula, czosnek. Przeciwwskazane są również gruboziarniste kasze, grube makarony, pieczywo żytnie, razowe. Należy wykluczyć tłuste mięso i ryby: wieprzowina, baranina, gęsi, dziczyzna, łosoś, węgorz, halibut. Wyeliminować potrawy marynowane, wędzone, tłuste wywary mięsne. W okresie zaostrzenia choroby owoce i warzywa w postaci gotowanych przecierów, mocno rozdrobnione. Jeśli pali Pani papierosy należałoby z tego zrezygnować, ponieważ może to utrudniać proces leczenia. Wyeliminować alkohol. Istotna jest również temperatura potraw. Nie powinny być one zbyt zimne lub zbyt gorące.
Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
www.strefa-diety.com
Dzień Dobry,
przy przewlekłym zapaleniu żołądka należy stosować pewne zalecenia żywieniowe i zwracać uwagę na wybieranie pokarmy. Wszystko zależy jednak od wyników badań i obecnie występujących objawów. Zalecam wizytę u dietetyka.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Krwotoczne zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna