Grejpfrut na odporność

W diecie po przebyciu ostrego zapalenia trzustki należy bezwzględnie ograniczyć ilość tłuszczu w diecie. Należy spożywać ok 5 posiłków w ciągu dnia. Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczone, potrawy z dodatkiem tłuszczu, tłuste sosy na wywarach mięsnych, ciasta z kremem, ciasto francuskie, tłuste produkty mięsne, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietanę, majonez. Należy również ograniczyć smarowanie pieczywa masłem bądź margaryną. Nie wolno spożywać alkoholu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i mocnych, tłustych wywarów mięsnych. Ponadto z diety w diecie początkowo należy ograniczyć spożywanie produktów wysokobłonnikowych, takich jak: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce powinny być one gotowane, w postaci rozdrobnionej, miękkiej lub przetartej. Po około miesiącu dieta powinna być rozszerzana.

Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Zapalenie trzustki to choroba o dość ostrym przebiegu. Po jej zakończeniu należy przestrzegać pewnych zaleceń, aby objawy nie pojawiły się ponownie. Rekonwalescencję możemy podzielić na trzy etapy, każdy z nich trwa po ok. 4-6 tygodni. Pierwszy etap jest najbardziej rygorystyczny. W pierwszych tygodniach po chorobie należy zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie (pamiętajmy, że tłuszcz to nie tylko masło i olej, ale także tłuste mięsa – wieprzowina, mleko pełnotłuste – 3,2% czy produkty smażone na głębokim tłuszczu). Nie powinno się jeść produktów zbożowych z ziaren z pełnego przemiału (ciemny chleb, kasze gruboziarniste). Posiłki należy spożywać w równych odstępach czasowych (3-4 godziny) i nie mogą być one zbyt obfite. Z diety powinno wykluczyć się produkty smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu, tłuste ryby, wędliny i mięsa. Zaprzestać smarowania kanapek masłem czy margaryną. Używać delikatnych przypraw. Nie spożywać tłustych sosów, nie używać zasmażek, nie zaklepywać zup. Potrawy najlepiej gotować na parze lub w małej ilości wody.
Co do warzyw nie zaleca się spożywania ciężkostrawnych – kapusty, cebuli, fasoli, grochu. Warto wybierać zawsze młode warzywa w zamian za starsze i zdrewniałe. Przy zjadaniu owoców warto obrać je ze skórki i usunąć pestki.
W kolejnych etapach rekonwalescencji można wprowadzać stopniowo dietę mniej restrykcyjną. Przez wszystkie etapy konsekwentnie należy unikać alkoholu.
Należy pamiętać, gdy w momencie zaostrzenia objawów należy cofnąć się o krok, do poprzedniego etapu.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Czy dieta może wspomagać leczenie? Które choroby wymagają ścisłej diety? http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-dieta-moze-wspomagac-leczenie-ktore-choroby-wymagaja-scislej-diety.html

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty