Witam,
Główne założenia diety lekkostrawnej wyglądają następująco:
1)Wyłącza się :
-produkty i potrawy tłuste
-smażone, pieczone w tradycyjny sposób
-długo zalegające w żołądku
-wędzone
-wzdymające (strączkowe, kapustne)
-ostro przyprawione
2)Preferuje się:
-duszenie, ale bez obsmażania
-pieczenie w folii, pergaminie, naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w opiekaczu elektrycznym
-przygotowywanie dań na patelniach do beztłuszczowego smażenia
3)Niedozwolone jest smażenie i pieczenie na tłuszczu i grilowanie
4)Do zaprawiania zup nie stosuje się zasmażek
5)Dozwolone są tłuszcze roślinne, oleje oraz masło, śmietana, miękkie margaryny
6)Warzywa podaje się z wody
7)Ilość błonnika w diecie powinna wynosic ok. 25g
Czas stosowania diety zależny jest od stanu zdrowia.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
Natalia Ciesielczuk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Powiększona trzustka i nadmierna ilość gazów w jelitach – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jaką dietę wybrać przy bólach żołądka? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Silne bóle brzucha i żołądka przy problemach z jelitami – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta po ostrym zapaleniu trzustki u osoby dorosłej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta po wycięciu płuca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta przy nadkwasowości u osoby chorej na raka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska