Przede wszystkim dieta po operacji jelita grubego powinna być lekkostrawna, o ograniczonej podaży błonnika, szczególnie jego nierozpuszczalnych frakcji, o niższej podaży tłuszczów. Eliminujemy z diety produkty wysokoprzetworzone, wędzone, konserwowane. Zalecamy zrezygnować ze smażenia. Preferowana technika potraw to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie. Radzimy nie spożywać produktów wzdymających (fasola, groch, bób), ciężkostrawnych. Początkowo najlepiej byłoby spożywać warzywa i owoce bez skórki, bez pestek, w formie gotowanej lub przetartej. Zalecamy włączenie do jadłospisu chudych ryb - dorsz, mintaj, pstrąg oraz odpowiednich tłuszczów. W regeneracji ważne są także pełnowartościowe białka, które znajdzie Pan w produktach pochodzenia zwierzęcego. Posiłki powinny być spożywane częściej, a w mniejszych objętościowo porcjach. Najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o rozszerzanie diety, byłaby kontrola i zgoda lekarza. Proszę pamiętać, że wprowadzamy produkty powoli, w mniejszych ilościach, obserwując reakcje organizmu.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty