Witam,
nie ma zaleceń co do diety po tej operacji i chorobie.
Ważne aby unikać potraw wzdymających, ciężkostrawnych.
Dzień dobry.
Polecam dietę o ograniczonej ilości węglowodanów, aby nie karmić ewentualnych komórek rakowych glukozą. Warto dietę oprzeć na warzywach, do tego mięso, jaja, ryby, zdrowe tłuszcze - dieta musi być wartościowa i nie tuczyć. Żadnego przetworzonego jedzenia, napojów i soków z cukrem, najlepiej odstawić słodycze. Polecam suplementować tran. Polecam tez wizytę u dietetyka, ponieważ dieta jest istotna dla dalszego utrzymania zdrowia.
Pozdrawiam serdecznie.
Zaleca się stosowanie diety, która zaopatrzy organizm we wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz złagodzi objawy przyjmowania ewentualnej chemii. W przypadku problemów z jamą ustną, gardłem czy przełykiem zaleca się stosowanie diety płynnej bądź papkowatej, posiłki można przecierać lub miksować. Jeżeli terapii towarzyszą nudności i wymioty, zaleca się wyeliminowanie produktów po których te dolegliwości się nasilają. W przypadku zaparć, dietę należy wzbogacić w błonnik, który można znaleźć np. w pieczywie z pełnego przemiału, otrębach, czy gruboziarnistych kaszach. Dietę należy uzupełniać w płyny oraz suszone owoce. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku biegunek, które powodowane są przez niestrawiony pokarm przedostający się do okrężnicy. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie leczenia zniszczeniu ulegają kosmki jelitowe. W takiej sytuacji należy obserwować organizm i jego reakcje, po czym eliminować z diety produkty po których biegunka się nasila. Jeżeli dolegliwość pomimo wprowadzonych zmian nadal występują zaleca się zastosowanie diety bezmlecznej, bezglutenowej i niskoresztkowej.
•Zwróć uwagę na estetykę podawanych posiłków, apetycznie podane dania zjesz z większym apetytem.
•Uwzględnij w diecie buraki, przyśpieszają one produkcję czerwonych krwinek.
•Zadbaj o miłą atmosferę w trakcie spożywania posiłków.
•Nie jedz głównych posiłków na chwilę przed przyjmowaniem leku.
•Z diety wyeliminuj potrawy tłuste, ostre, które obciążają Twój układ pokarmowy.
•Nie pij napojów bardzo zimnych i gorących.
•Wybieraj produkty bogate w witaminy C, A, E oraz D.
•Warzywa i owoce spożywaj w postaci gotowanej, surówek lub soków.
•Potrawy powinny być gotowane lub przyrządzane na parze. Dopuszcza się również duszenie bez wcześniejszego obsmażania, lub pieczenie w folii czy naczyniach żaroodpornych.
•Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach.
•Jeżeli borykasz się z brakiem apetytu, ogranicz spożywanie płynów bezpośrednio przed posiłkami.
•Z diety wyeliminuj produkty wysokoprzetworzone, wędzone, marynowane, tłuste i słodkie.
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm