Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
51 poziom zaufania

Witam serdecznie,

W przypadku występowania choroby nowotworowej dieta zależy od bardzo wielu czynników (stanu zdrowia, chorób współistniejących, sposobu leczenia, obecnego stanu odżywienia). Dopiero wtedy można ustalić dokładny sposób odżywiania.
W chorobach nowotworowych jelita grubego stosuje się dietę lekkostrawną, gotowane mięso i ryby, gotowane warzywa, przetarte owoce, unikanie smażenia, żywności przetworzonej, dużych ilości soli. Dokładniejsze zalecenia zależą od konkretnej osoby.

Przy nadkwasocie należy unikać mocno przyprawionych potraw, żywności przetworzonej, tłustej, smażonej, potraw wzdymających (warzywa strączkowe, cebulowe, kapustne). Posiłki powinny być regularne, niezbyt duże objętościowo, z ograniczoną ilością błonnika. Należy unikać potraw wędzonych, słonych, pikantnych. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość pełnowartościowego białka (ser biały, mleko, drób, ryby), rozdrobnione i gotowane owoce i warzywa.

Zalecałabym udanie się do dietetyka, który w oparciu o historię choroby zaproponuje odpowiednią dietę.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty