Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
51 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Dokładne zalecenia żywieniowe zależą do konkretnej choroby wątroby, ale ogólnie dieta przy chorej wątrobie to dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa. Z mięs polecana jest gotowana cielęcina i drób (kurczak, indyk), oprócz tego chudy nabiał i ryby.

Potrawy najlepiej przygotowywać metodą gotowania, gotowania na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia.

Należy unikać ciężkich, tłustych dań, smażenia, grillowania, fast foodów, żywności wysokoprzetworzonej, słodkości (ciast, tortów, czekolady, lodów), a także zimnych potraw.

Warto ograniczyć spożycie soli, a zamiast tego używać ziół, które wspomagają trawienie (np. majeranek, kminek, kurkuma).

Trzeba także zmniejszyć spożycie cukru i wyeliminować z diety sztuczne słodziki.

W diecie nie powinno zabraknąć witamin i składników mineralnych, warto zadbać szczególnie o odpowiednią ilość witaminy C i witamin z grupy B, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia chorób wątroby.

Nie należy pić alkoholu i palić papierosów.

Dietę warto wzbogacić o zioła: mniszka lekarskiego, rumianek, miętę czy ostropest plamisty, który wspaniale regeneruje wątrobę.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty