Witam,
W ograniczonych ilościach może Pani doprawiać potrawy solą, sokiem z cytryny, koperkiem, natką pietruszki, majerankiem. Okazjonalnie można dodać odrobinę pieprzu ziołowego, bazylii czy oregano. Całkowicie powinna Pani wykluczyć potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu/mąki/kasz; ostre sosy; orzechy; słodycze (torty, czekolady, ciasta z kremem, batony, lody itp.); niedojrzałe i suszone owoce, gruszki, śliwki, czereśnie; tłuste mięsa i ryby; warzywa podawane z zasmażkami, konserwowane, kapusta, czosnek, pory, rzepa, ogórki i rzodkiewki; śmietanę, twarde margaryny, smalec/słonina/boczek; pieczywo razowe,grube kasze i makarony.
W razie chęci ustalenia indywidualnego jadłospisu, zapraszam do kontaktu:
tel. 578 042 095 , patrycja.romanowska@outlook.com lub https://www.facebook.com/dietetykklinicznypatrycja/
Pozdrawiam, Patrycja Romanowska

0
Ewa Gonia Dietetyk, Tychy
49 poziom zaufania

Dzień dobry,
warto skonsultować się z dietetykiem. Dieta powinna być niskotłuszczowa(zwłaczcza , gdy występują biegunki tłuszczowe), lekkostrawna, ze sporą podażą białka. Można używać w niewielkiej ilości zamiast pieprzy czarnego np. pieprz ziołowy, kurkumę, pietruszkę, koperek , bazylię.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty