PRZEPISY NA SAŁATKI
Sałatka z tuńczykiem i fasolą czerwoną
Składniki (dla 4-5 osób):
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
cebulka marynowana - 1 słoik
fasola czerwona - 1 puszka
koperek - pęczek
Przygotowanie:
Tuńczyka, cebulkę i fasolę odsączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony drobno koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone
Orzeźwiająca sałatka z indykiem
Składniki:
- 400g piersi z indyka
- sok z 4 cytryn
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 200ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubsze paski. Oprószyć pieprzem, solą, zalać sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso osączyć i gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Ogórki umyć, rzodkiewki oczyścić. Warzywa pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z octem winnym i zieleniną. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Kawałki indyka dodać do warzyw, polać sosem jogurtowym i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Grejpfrutowy kurczak
Składniki:
- kurczak
- 3 grejpfruty
- strąk czerwonej papryki
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wycisnąć sok grejpfrutów, cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski, czosnek obrać. Kurczaka podzielić na ćwiartki, ułożyć w rondlu, zalać sokiem, przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia osączyć, natrzeć solą, pieprzem i połową czosnku. Zostawić na pół godziny, po czym obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać cebulę, paprykę oraz resztę czosnku.
Wlać grejpfrutową marynatę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
PRZEPISY NA POTRAWY Z RYB
Ryba zapiekana z papryką
Składniki na 4 porcje:
• 600 g filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.
1. SURÓWKA Z CYKORII I INDYKA
1 porcja:
- 50 g ugotowanej piersi z indyka
- 1 mała cykoria-100g
- 3 cząstki czerwonego grejpfruta-30g
- 1 łyżeczka kukurydzy z puszki-10g
- 1 łyżeczka koperku
- 4 liście sałaty
- ½ cytryny
- sos: sok z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól
Z oliwy, soku z cytryny i soli przygotować sos winegret. Cykorię umyć, osuszyć i pokroić i od razu dodać do sosu, by nie ściemniała. Do cykorii dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę indyka, pokrojonego grejpfruta i posiekany koperek. Wszystko wymieszać. Wszystko wyłóż na sałat i udekoruj cytryną.
2. SURÓWKA Z CYKORII Z SEREM BIAŁYM
1 porcja:
- 1 mała cykoria-100g
- 50g pomidorków koktajlowych
- 50 g sera białego
- 1 łyżeczka szczypiorku lub dymki
- sos: sok z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, oregano, pieprz i sól
Wykonać sos winegret. Cykorię przygotowaną wrzucić do sosu, dodać pomidorki i posiekany szczypiorek, delikatnie wszystko wymieszać i podawać.
3. POMIDORY FASZEROWANE BIAŁYM SEREM
1 porcja:
- 2 twarde pomidory-200g
- 50g sera białego
- 1 jogurt naturalny-100ml
- szczypiorek
- 1 łyżeczka mięty
- pieprz i sól
Pomidory umyć, odetnij im czubki i wydrąż miąższ. Posól wydrążone środki pomidorów. Biały ser zmiksuj z miąższem z pomidorów, jogurtem, szczypiorkiem i miętą, dopraw do smaku i napełnij pomidory, przykryj ściętymy czubkami.
4. PZYSTAWKA ZE SZPARAGAMI
1 porcja:
- 1 pęczek szparagów
- 5 plasterków chudej szynki
- kilka listków sałaty
- sos: 5 rzodkiewek, 3 łyżki chudego jogurtu, pieprz i sól
Szparagi oczyścić i wstawić do garnka w pozycji pionowej, gotować 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Po 2 pędy owijać plasterkiem szynki. Szparagi owinięte szynką układać w postaci wianuszka na półmisku wyłożonym sałatą. By przygotować sos, pokrojone rzodkiewki zmiksuj z jogurtem, doprawić do smaku.
5. WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI:
2 PORCJE:
- pęczek szparagów
- 2 ziemniaki w mundurkach-200g
- 5 rzodkiewek-50g
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- bazylia, pieprz, sól
- kilka listków sałaty
Szparagi oczyścić z włókien, umyć i osuszyć. Związać w pęczek po 6-10 sztuk i gotować pionowo w osolonej wodzie 10-15 minut. Ugotowane pokroić na kawałki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, dymkę, szczypiorek i natkę posiekać. Wszystkie składniki połaczyć, skropić z sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć bazylią i doprawić pieprzem. Całość wymieszać i ułożyć na sałacie.
6. ŻÓŁTA SURÓWKA ZE SZPARAGAMI
1 porcja:
- 50g ugotowanej piersi z indyka
- ½ pęczka szparagów
- 2 łyżki kukurydzy z puszki-30g
- 3 plastry ananasa z puszki-90g
- ¼ żółtej papryki-50g
- 2 łyżeczki oliwy
- sok z cytryny
- pieprz i sól
Szparagi przygotować j.w. i pokroić w kawałki. Pierś z indyka i ananas pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Do całości dodać kukurydzę, skropić wszystko sokiem z cytryny wraz z oliwą, doprawić.
7. SAŁAKTA ŚLEDZIOWA
1 porcja:
- ½ fileta ze śledzia-40g
- ¼ małego jabłka-25g
- ¼ cebuli czerwonej
- 1 ziemniak w mundurki-100g
- 2 łyżki kukurydzy z puszki-30g
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- natka z pietruszki
Śledzia oczyścić, namoczyć na noc, następnego dnia odsączyć i pokroić na małe kawałki. Ziemniaka ugotować i obrać ze skórki, dodać do śledzia. Cebulę i natkę posiekać, a jabłko pokroić w kostkę. Do śledzia i ziemniaka wrzucić cebulę, jabłko i kukurydzę. Całość skropić sokiem z cytryny z olejem, udekorować pietruszką.
8. ZAPIEKANE POMIDORY Z NADZIENIEM
1 porcja:
- 2 twarde pomidory-200g
- 1 płaska łyżka ugotowanego ryżu-15g
- 50g piersi z kurczaka
- ½ małej cebuli-50g
- 3 pieczarki
- 1łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki, lubczyk, sól i pieprz
Mięso zmielić. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć z mięsem na oleju. Do mięsa dodać ugotowany ryż i część posiekanej natki. Całość oprószyć lubczykiem, doprawić solą i pieprzem. Wydrążyć pomidory i obciąć czubki, posolić w środku i napełnić przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Miąższ z pomidorów zagotuj z niewielką ilością wody i zalej nim pomidory. Całość zapiekaj w piekarniku ok. 30 minut, przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.
GLAZUROWANE PIERSI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, sok z połowy cytryny, 3 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z posiekanym czosnkiem i miodem. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj marynatą i zostaw na minimum 30 minut. Koperek wymieszać z odrobiną soku z cytryny i rozłożyć grubą warstwę na jednym filecie, a następnie przykryć drugim. Piec ok. 40 minut, aż miód skarmelizuje się, nadając potrawie wspaniały, lekko dymny smak. Podaje się z sałatą na ciepło lub na zimno, jak zdrową wędlinę.
MAKARON PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
- 100G KURCZAKA
- 250g fasoli szparagowej świeżej lub mrozonej
- 1 łyzka oliwy
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka jogurtu
- 35 g makaronu
- ½ łyżeczki curry,pieprz, oregano, bazylia
- ½ kostki bulionu drobiowego
WYKONANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić curry i pieprzem. Oliwę rozgrzać na patelni teflonowej i wrzucić fasolkę. Po chwili dodać kurczaka i podsmażyć razem przez chwilę. Zalać wszystko ok. 200 ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym, doprawić ziołami i dodać ½ kostki bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu i ponownie wymieszać. Makaron ugotować i polać przygotowanym sosem.
Tyle znalazłam. Mam nadzieję, ze sie przyda
Witam, jedna z propozycji na słodko ;)
Składniki
ilość porcji: 4
1 mała pierś z kurczaka
50 g ryżu brzowego
2 plastry ananasa
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu light
1 łyzka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Kurczaka ugotować lub upiec. Pokroić w średnią kostkę.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Ananasa pokroić w kostkę.
Pietruszkę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przepisy dietetyczne - pomocy! – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy dieta Montignaca to dobry pomysł? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy na takiej diecie mogę trochę schudnąć? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Zupa z kurczakiem na kolację – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pomysły na zdrowe i sycące śniadania – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Wojciechowska
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy zalecane jest podawanie kaszek mlecznych w diecie 10-miesięcznego dziecka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra