Mieszanki warzywne mrożone to dobra alternatywa dla warzyw. Przy diecie redukcyjnej dobrze sprawdzą się jako zamiennik kolacji. Ważne żeby wybierać takie, które nie mają ziemniaków oraz nie były wcześniej podsmażane. Przy przygotowywaniu nie używać dużo oleju do smażenia. Najlepiej tylko przesmarować oliwą czy olejem rzepakowym patelnie i bardziej je uparować pod przykryciem. Dobrze jest też stosować własne przyprawy na bazie ziół a nie gotowe dodawane do opakowania (chyba, że jest skład i są to same suszone zioła) a sosy można robić na bazie przecieru pomidorowego z czy jogurtu naturalnego. Te na bazie jogurtu dodaje się jak już troszkę ostygną. Pozdrawiam i życzę smacznego:)
Witam. Warzywa na patelnie sa bardzo dobrą alternatywą na posiłek wtedy kiedy nie mamy czasu przyrządzić coś zdrowego/niskokalorycznego. Nawet jeśli zje Pan całe opakowanie 450g to dostarczy się nie więcej niż 300-400kcal (zależne od rodzaju mieszanki). Taka ilość z pewnością nasyci, a o to też głównie chodzi, jest to mało kalorii, czas przygotowania jest krótki, więc będąc bardzo głodnym nie zje się byle czego - najczęściej kalorycznego. Dodatkowo mrożone warzywa są dobrym zamiennikiem różnorodnych, surowych warzyw zwłaszcza teraz, gdy jest ich w sprzedaży mniej. Co oczywiście podkreślam nie zwalnia od jedzenia świeżych warzyw. Proszę tylko zwrócić uwagę na to jakie Pan kupuje mieszanki, warzywa w mieszance powinny być sypkie, zbrylone świadczą o złym przechowywaniu w sklepie (rozmrożenie i ponowne zamrożenie w bryłę warzywno-lodową;-) Jeśli chodzi o sosy to najlepiej w diecie odchudzającej robić je na bazie jogurtu naturalnego (jogurt+czosnek, jogurt+zioła). A dodatkiem może być gotowana lub duszona w małej ilości oleju, napatelni teflonowej pierś z kurczaka. Pozdrawiam
Lepsze beda zwykle mrozonki warzywne. Warzywa na patelnie czesto są wcześniej obsmażane (zwłaszcza te zawierające ziemniaki, cukinie, bakłażana) a przez to mają wiecej tłuszczu i kalorii. Mozna dodac do nich sos na bazie jogurtu, np. z czosnkiem lub świeżymi ziołami.
Alternatywne sosy:
- pomidorowy (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + bazylia)
- pomidorowy gęsty (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + jogurt naturalny 3-4 łyżki + pół gruszki + bazylia)
- z natki pietruszki (jogurt naturalny opakowanie 200g + cała natka pietruszki + sok z cytryny 1 łyżeczka + bazylia + sól + pieprz)
- oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet balsamiczny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)
- chrzanowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + chrzan 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka)
- musztardowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + musztarda 2 łyżki + 1 łyżeczka miodu)
- czosnkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + ząbek czosnku + zioła prowansalskie + sól)
Rozpisałam czytelniej:
Alternatywne sosy:
1. pomidorowy (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + bazylia)
2. pomidorowy gęsty (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + jogurt naturalny 3-4 łyżki + pół gruszki + bazylia)
3. z natki pietruszki (jogurt naturalny opakowanie 200g + cała natka pietruszki + sok z cytryny 1 łyżeczka + bazylia + sól + pieprz)
4. oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet balsamiczny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)
5. chrzanowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + chrzan 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka)
6. musztardowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + musztarda 2 łyżki + 1 łyżeczka miodu)
7. czosnkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + ząbek czosnku + zioła prowansalskie + sól)
Jeśli nie ma Pani dostępu do warzyw sezonowych, z racji np. pory roku, można stosować mrożone warzywa na patelnie. Jednak należy zwrócić uwagę na ich skład (uważać na ziemniaki i kukurydzę) oraz ew. tłuszcz użyty do smażenia.
Jako dodatek do warzyw można użyć kurczaka lub indyka (pieczonego lub gotowanego), polecałabym jako sos - oliwę z oliwek lub olej lniany, ew.sos na bazie jogurtu naturalnego.
Witam! warzywa są ogólnie bardzo zdrowe, powinno się je spożywać na każdy posiłek, zdecydowanie lepiej jest jeść warzywa na kolację niż owoce. Częstym błędem popełnianym przez osoby odchudzające się jest spożywania zamiast kolacji owoców. Co do warzyw na patelnie to należy zapoznać się z ich składem, czy aby nie były już przetworzone tzn. usmażone na tłuszczu utwardzonym odpowiedzialnym za wzrost cholesterolu. Zalecane jest spożywanie warzyw na surowo, jednak w okresie jesienno-zimowym należy spożywać warzywa mrożone, gdyż samo mrożenie nie powoduje dużej straty wartości odżywczych. Istotne aby gotować je na parze lub krótko w małej ilości wody. Co do sosów to można przygotować sosy na bazie jogurtów naturalnych o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej do 2%). Proszę uważać na jogurt grecki i bałkański, gdyż są to produkty o dużej zawartości tłuszczu (aż 10%). Można także sporządzać sosy winegret na bazie oliwy. Można także dodawać inne oleje, w tym bardzo zdrowy olej lniany zimnotłoczony. Nie należy jednak z tym przesadzać, gdyż 1 łyka oleju ma ok 88 kcal.
Warzywa na patelnię są świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych, dla tych którzy nie mogą/zapomnieli zrobić zakupów.
To zdrowa i lekka kolacja, czy dodatek do dania obiadowego.
Oczywiście wybieramy dobrej jakości warzywa, znanych firm by uniknąć wątpliwej jakości warzyw. Jedna porcja to ok. 1/2 opakowania warzyw (1 opakowanie ma 450g), smażymy je na oliwie, oleju max.1łyżeczki. Mają chrupać, a ponadto dodając oliwę - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w nich zawarte mają szansę być przyswojone przez nasz organizm.
Unikamy warzyw na patelnię z dodatkami sosów majonezowych, śmietanowych, z dodatkiem kurczaka, krewetek...
Na zdrowie
Jeśli mieszanki warzywne na patelnie to pod warunkiem, że nie utoną w tłuszczu. Smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dobrze zaopatrzyć się w pojemnik na olej, który pozwala używać go na zasadzie spray'u, dzięki czasu łatwiej ograniczać ilość tłuszczu do smażenia.
Jednak najbardziej zachęcam do ugotowania takiej mieszanki w wodzie lub na parze.
Zamiast korzystania z gotowej mieszanki przypraw dodawanej do warzyw, zachęca do skomponowania własnej ulubionej (bazylia, czosnek, papryka, kolendra, itp.) W gotowe mieszanki zawierają zazwyczaj dużo soli i glutaminian sodu.
Warzywa można podać z sosem na bazie jogurtu bądź własnoręcznie zrobionym dresingiem.
Dzień dobry
Uważam że mrożone warzywa są świetna alternatywą w okresie jesienno zimowym. Należy jednak uważać,kupując gotowe mieszanki na patelnię . Zawierają one często dodatki tłuszczu i śmietany ,które znacznie podwyższają ich kaloryczność. Myślę że dobrym pomysłem jest dodanie do nich odrobiny oliwy z oliwek i tartego parmezanu, który doskonale zastępuje tradycyjną bułkę tartą. Sosy jogurtowe z dodatkiem czosnku , koperku i chrzanu również urozmaicą ich smak. Niskokaloryczny jest również sos pomidorowy. Do jego przyrządzenia można wykorzystać pomidory z puszki.
Pozdrawiam Monika Kruszelnicka
Proszę zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest zaznaczone czy i jaki tłuszcz został wcześniej dodany do warzyw. Polecam sos jogurtowy z modyfikacjami : czosnek, szczypiorek, chrzan.
Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zrównoważonej diety, a w szczególności diety redukcyjnej (odchudzającej). Wynika to z wyjątkowej wartości odżywczej warzyw – z jednej strony są niskokaloryczne, z drugiej jednak są źródłem błonnika pokarmowego, witamin, soli mineralnych (co wyjątkowo ważne o działaniu alkalizującym), a także fito związków o wysokiej aktywności biologicznej jak choćby polifenole czy karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Niestety sięgamy po warzywa zbyt rzadko – co wynika z ich sezonowego występowania, jak i często ograniczonego czasu jaki mamy na przygotowanie smacznych i wartościowych posiłków. Warzywa na patelnię są bardzo dobrym pomysłem na szybki posiłek. Warto pamiętać, że mrożenie to najlepsza możliwa metoda zabezpieczenia żywności – mrożone warzywa mają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże, a nawet wyższą niż te dostępne w sklepach w sezonie zimowym. Warzywa na patelnię można przygotować jako samodzielne danie z niewielkim dodatkiem oliwy i aromatycznych ziół (warto pamiętać o dodatku tłuszczu, gdyż zwiększa przyswajalność karotenoidów i tokoferoli). Mogą być także dodatkiem do pełnowartościowego dania jeżeli połączymy je ze źródłem białka (jak chude mięso lub ryba) oraz węglowodanów (pełnoziarniste kasze, naturalny ryż, makaron). Od zwykłych mrożonych warzyw te z przeznaczeniem na patelnię różnią się przeważnie sposobem przygotowania przed mrożeniem, dzięki czemu nawet podczas krótkiego duszenia nie będą one surowe. Wybierając warzywa na patelnię warto jednak zwrócić uwagę na skład mieszanki – wielu producentów jako bazę do takiej mieszanki wykorzystuje ziemniaki – przez co nie jest to już tak niskokaloryczna propozycja. Warto wybierać także te które w składzie mają same warzywa i zioła (a więc są bez dodatku tłuszczy, dodatków do żywności, czy przypraw ze wzmacniaczami smaku).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co mogę jeść w tym stanie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Wojciechowska
- Czy w czasie odchudzania można jeść potrawy smażone na oliwie z oliwek? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dlaczego mam mdłości na samą myśl o zjedzeniu warzyw? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Gdzie tkwi bład w moim odchudzaniu? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Jakie są właściwe zalecenia do spożywania warzyw w podeszłym wieku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz