Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię

Witam mam28 lat moim problemem jest lekka nadwaga,chciałabym zrzucić trochę zbędnych kilogramow zmieniając swoja dotychczasowa diete. W skepie zauważyłam ze jest duzy wybor  mrozonych warzyw na patelnie. Chetnie właczylabym je do swojego jadłospisu, Zastanawia mnie  tylko jedna rzecz - czy warzywa na patelnie sa faktycznie zdrowe? kiedy warto je spożywac? bardziej na obiad czy np. na kolacje? jaki sos (oczywiście domowej roboty) pasuje do nich lub jakieś dodatki? I jeszcze jedno pytanie czy te warzywa nadaja się tylko do smażenia na patelni czy można je gotować też na parze? Z góry dziękuję Panstwu za rady.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Mieszanki warzywne mrożone to dobra alternatywa dla warzyw. Przy diecie redukcyjnej dobrze sprawdzą się jako zamiennik kolacji. Ważne żeby wybierać takie, które nie mają ziemniaków oraz nie były wcześniej podsmażane. Przy przygotowywaniu nie używać dużo oleju do smażenia. Najlepiej tylko przesmarować oliwą czy olejem rzepakowym patelnie i bardziej je uparować pod przykryciem. Dobrze jest też stosować własne przyprawy na bazie ziół a nie gotowe dodawane do opakowania (chyba, że jest skład i są to same suszone zioła) a sosy można robić na bazie przecieru pomidorowego z czy jogurtu naturalnego. Te na bazie jogurtu dodaje się jak już troszkę ostygną. Pozdrawiam i życzę smacznego:)

0

Witam. Warzywa na patelnie sa bardzo dobrą alternatywą na posiłek wtedy kiedy nie mamy czasu przyrządzić coś zdrowego/niskokalorycznego. Nawet jeśli zje Pan całe opakowanie 450g to dostarczy się nie więcej niż 300-400kcal (zależne od rodzaju mieszanki). Taka ilość z pewnością nasyci, a o to też głównie chodzi, jest to mało kalorii, czas przygotowania jest krótki, więc będąc bardzo głodnym nie zje się byle czego - najczęściej kalorycznego. Dodatkowo mrożone warzywa są dobrym zamiennikiem różnorodnych, surowych warzyw zwłaszcza teraz, gdy jest ich w sprzedaży mniej. Co oczywiście podkreślam nie zwalnia od jedzenia świeżych warzyw. Proszę tylko zwrócić uwagę na to jakie Pan kupuje mieszanki, warzywa w mieszance powinny być sypkie, zbrylone świadczą o złym przechowywaniu w sklepie (rozmrożenie i ponowne zamrożenie w bryłę warzywno-lodową;-) Jeśli chodzi o sosy to najlepiej w diecie odchudzającej robić je na bazie jogurtu naturalnego (jogurt+czosnek, jogurt+zioła). A dodatkiem może być gotowana lub duszona w małej ilości oleju, napatelni teflonowej pierś z kurczaka. Pozdrawiam

0

Lepsze beda zwykle mrozonki warzywne. Warzywa na patelnie czesto są wcześniej obsmażane (zwłaszcza te zawierające ziemniaki, cukinie, bakłażana) a przez to mają wiecej tłuszczu i kalorii. Mozna dodac do nich sos na bazie jogurtu, np. z czosnkiem lub świeżymi ziołami.

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Alternatywne sosy:
- pomidorowy (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + bazylia)
- pomidorowy gęsty (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + jogurt naturalny 3-4 łyżki + pół gruszki + bazylia)
- z natki pietruszki (jogurt naturalny opakowanie 200g + cała natka pietruszki + sok z cytryny 1 łyżeczka + bazylia + sól + pieprz)
- oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet balsamiczny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)
- chrzanowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + chrzan 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka)
- musztardowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + musztarda 2 łyżki + 1 łyżeczka miodu)
- czosnkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + ząbek czosnku + zioła prowansalskie + sól)

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Rozpisałam czytelniej:
Alternatywne sosy:

1. pomidorowy (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + bazylia)

2. pomidorowy gęsty (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + jogurt naturalny 3-4 łyżki + pół gruszki + bazylia)

3. z natki pietruszki (jogurt naturalny opakowanie 200g + cała natka pietruszki + sok z cytryny 1 łyżeczka + bazylia + sól + pieprz)

4. oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet balsamiczny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)

5. chrzanowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + chrzan 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka)

6. musztardowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + musztarda 2 łyżki + 1 łyżeczka miodu)

7. czosnkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + ząbek czosnku + zioła prowansalskie + sól)

0

Jeśli nie ma Pani dostępu do warzyw sezonowych, z racji np. pory roku, można stosować mrożone warzywa na patelnie. Jednak należy zwrócić uwagę na ich skład (uważać na ziemniaki i kukurydzę) oraz ew. tłuszcz użyty do smażenia.
Jako dodatek do warzyw można użyć kurczaka lub indyka (pieczonego lub gotowanego), polecałabym jako sos - oliwę z oliwek lub olej lniany, ew.sos na bazie jogurtu naturalnego.

0

Witam! warzywa są ogólnie bardzo zdrowe, powinno się je spożywać na każdy posiłek, zdecydowanie lepiej jest jeść warzywa na kolację niż owoce. Częstym błędem popełnianym przez osoby odchudzające się jest spożywania zamiast kolacji owoców. Co do warzyw na patelnie to należy zapoznać się z ich składem, czy aby nie były już przetworzone tzn. usmażone na tłuszczu utwardzonym odpowiedzialnym za wzrost cholesterolu. Zalecane jest spożywanie warzyw na surowo, jednak w okresie jesienno-zimowym należy spożywać warzywa mrożone, gdyż samo mrożenie nie powoduje dużej straty wartości odżywczych. Istotne aby gotować je na parze lub krótko w małej ilości wody. Co do sosów to można przygotować sosy na bazie jogurtów naturalnych o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej do 2%). Proszę uważać na jogurt grecki i bałkański, gdyż są to produkty o dużej zawartości tłuszczu (aż 10%). Można także sporządzać sosy winegret na bazie oliwy. Można także dodawać inne oleje, w tym bardzo zdrowy olej lniany zimnotłoczony. Nie należy jednak z tym przesadzać, gdyż 1 łyka oleju ma ok 88 kcal.

0

Warzywa na patelnię są świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych, dla tych którzy nie mogą/zapomnieli zrobić zakupów.
To zdrowa i lekka kolacja, czy dodatek do dania obiadowego.

Oczywiście wybieramy dobrej jakości warzywa, znanych firm by uniknąć wątpliwej jakości warzyw. Jedna porcja to ok. 1/2 opakowania warzyw (1 opakowanie ma 450g), smażymy je na oliwie, oleju max.1łyżeczki. Mają chrupać, a ponadto dodając oliwę - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w nich zawarte mają szansę być przyswojone przez nasz organizm.

Unikamy warzyw na patelnię z dodatkami sosów majonezowych, śmietanowych, z dodatkiem kurczaka, krewetek...
Na zdrowie

0

Jeśli mieszanki warzywne na patelnie to pod warunkiem, że nie utoną w tłuszczu. Smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dobrze zaopatrzyć się w pojemnik na olej, który pozwala używać go na zasadzie spray'u, dzięki czasu łatwiej ograniczać ilość tłuszczu do smażenia.
Jednak najbardziej zachęcam do ugotowania takiej mieszanki w wodzie lub na parze.
Zamiast korzystania z gotowej mieszanki przypraw dodawanej do warzyw, zachęca do skomponowania własnej ulubionej (bazylia, czosnek, papryka, kolendra, itp.) W gotowe mieszanki zawierają zazwyczaj dużo soli i glutaminian sodu.
Warzywa można podać z sosem na bazie jogurtu bądź własnoręcznie zrobionym dresingiem.

0

Dzień dobry
Uważam że mrożone warzywa są świetna alternatywą w okresie jesienno zimowym. Należy jednak uważać,kupując gotowe mieszanki na patelnię . Zawierają one często dodatki tłuszczu i śmietany ,które znacznie podwyższają ich kaloryczność. Myślę że dobrym pomysłem jest dodanie do nich odrobiny oliwy z oliwek i tartego parmezanu, który doskonale zastępuje tradycyjną bułkę tartą. Sosy jogurtowe z dodatkiem czosnku , koperku i chrzanu również urozmaicą ich smak. Niskokaloryczny jest również sos pomidorowy. Do jego przyrządzenia można wykorzystać pomidory z puszki.
Pozdrawiam Monika Kruszelnicka

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Proszę zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest zaznaczone czy i jaki tłuszcz został wcześniej dodany do warzyw. Polecam sos jogurtowy z modyfikacjami : czosnek, szczypiorek, chrzan.

0

Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zrównoważonej diety, a w szczególności diety redukcyjnej (odchudzającej). Wynika to z wyjątkowej wartości odżywczej warzyw – z jednej strony są niskokaloryczne, z drugiej jednak są źródłem błonnika pokarmowego, witamin, soli mineralnych (co wyjątkowo ważne o działaniu alkalizującym), a także fito związków o wysokiej aktywności biologicznej jak choćby polifenole czy karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Niestety sięgamy po warzywa zbyt rzadko – co wynika z ich sezonowego występowania, jak i często ograniczonego czasu jaki mamy na przygotowanie smacznych i wartościowych posiłków. Warzywa na patelnię są bardzo dobrym pomysłem na szybki posiłek. Warto pamiętać, że mrożenie to najlepsza możliwa metoda zabezpieczenia żywności – mrożone warzywa mają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże, a nawet wyższą niż te dostępne w sklepach w sezonie zimowym. Warzywa na patelnię można przygotować jako samodzielne danie z niewielkim dodatkiem oliwy i aromatycznych ziół (warto pamiętać o dodatku tłuszczu, gdyż zwiększa przyswajalność karotenoidów i tokoferoli). Mogą być także dodatkiem do pełnowartościowego dania jeżeli połączymy je ze źródłem białka (jak chude mięso lub ryba) oraz węglowodanów (pełnoziarniste kasze, naturalny ryż, makaron). Od zwykłych mrożonych warzyw te z przeznaczeniem na patelnię różnią się przeważnie sposobem przygotowania przed mrożeniem, dzięki czemu nawet podczas krótkiego duszenia nie będą one surowe. Wybierając warzywa na patelnię warto jednak zwrócić uwagę na skład mieszanki – wielu producentów jako bazę do takiej mieszanki wykorzystuje ziemniaki – przez co nie jest to już tak niskokaloryczna propozycja. Warto wybierać także te które w składzie mają same warzywa i zioła (a więc są bez dodatku tłuszczy, dodatków do żywności, czy przypraw ze wzmacniaczami smaku).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty