Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu?

dzień dobry, proszę o pomoc w ułożeniu jadłospisu. Mam 28 lat i chciałabym się zdrowiej odżywiać, tzn. jeść więcej warzyw. Obecnie jem tak, że rano śniadanie (zwykle kanapki), potem drugie śniadanie (też kanapki + owoc), i po południu obiado-kolacja (zwykle jest tam surówka). W jaki sposób mogłabym jeść więcej warzyw? Dodam że takich jedynie gotowanych czy surowych raczej nie lubię.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Cała prawda o multiwitaminach

Szanowna Pani,

oczywiście zachęcam do stosowania warzyw na zjadane przez kanapek. Jeśli chodzi wartościowość warzyw, polecam te surowe (sezonowe), dalej kiszone lub gotowane na sposób jędrny i surówki. Dobrą alternatywą dla warzyw są soki warzywne (np. pomidorowy, wielowarzywny) lub domowe przeciery warzywne. Osobiście uprzyjemniam sobie tymi ostatnimi jesienną aurę. Można je przygotować z samych warzyw (np. marchwiowy, brokułowy) lub mieszanek. Należy ugotować je na niewielkiej ilości wody, zblenderować a na końcu doprawić. Taka zupa-krem znakomicie nadaje się na ciepło, jako dodatek do kanapki (alternatywa dla "zup" w proszku do zrobienia w kubku).
Zamiast kanapek można też przygotowywać sałatki z dodatkiem mięsnym, jajem czy serem i grzankami, makaronem czy ryżem.

Mam nadzieję, że znajdzie Pani swoja inspirację. Życzę owocnych eksperymentów!
Justyna Siwiela

0

Witam,
Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do dużej ilości warzyw surowych, proszę próbować małymi kroczkami. Surowe są najbardziej polecane ze względu na największą zawartość witamin i błonnika. Drobne plasterki papryki, rzodkiewki czy pomidora schowane pod wędlinę są dobrym początkiem, a kanapka od razu staje się bardziej soczysta.
Warzywa nie muszą być tylko surowe lub gotowane. Do dyspozycji mamy gotowane na parze, duszone, pieczone, czy grillowane. Może też Pani pokusić się o robienie koktajli na bazie mleka, kefiru, maślanki czy nawet wody z warzywami, warzywami i owocami lub samymi owocami. Dodatkowym "przemytnikiem" warzyw są zupy kremy, tam również dodane warzywa i zmiksowane komponują się rewelacyjnie. Na koniec dnia warto zamienić czasami ciężki posiłek obiadowo-kolacyjny na lekką sałatkę składającą się z mieszanki warzyw, sałat i dodatkiem np. jajka, kurczaka czy sera.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty