Są warzywa które lepiej jeść na surowo i takie, które będą lepiej oddziaływać na organizm ugotowane. Te warzywa które tradycyjnie gotujemy - a więc brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa - należy gotować - pamiętając o tym, że należy to robić w niewielkiej ilości lekko osolonej wody lub na parze. Również pomidory lepiej jeść w formie przetworzonej termicznie - gdyż wtedy obecne w nich przeciwutleniacze są lepiej przyswajalne. Za to na surowo warto jeść sałaty, kapustę, ogórki, paprykę, seler naciowy, awokado.
Może Pani śmiało ugotować brukselkę, najlepiej na parze, a jeśli w wodzie- to w niedużej ilości. Ważne, aby nie rozgotowywać warzyw zbyt długo, bo wtedy tracą sporą część witamin. Nie każde warzywo da się zjeść na surowo. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Kiszona kapusta a uszkodzenie wątroby – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Jakie są właściwe zalecenia do spożywania warzyw w podeszłym wieku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przepuklina rozworowa przełyku. Czy mogę jeść marchewkę i kolorowe warzywa? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska