Są warzywa które lepiej jeść na surowo i takie, które będą lepiej oddziaływać na organizm ugotowane. Te warzywa które tradycyjnie gotujemy - a więc brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa - należy gotować - pamiętając o tym, że należy to robić w niewielkiej ilości lekko osolonej wody lub na parze. Również pomidory lepiej jeść w formie przetworzonej termicznie - gdyż wtedy obecne w nich przeciwutleniacze są lepiej przyswajalne. Za to na surowo warto jeść sałaty, kapustę, ogórki, paprykę, seler naciowy, awokado.

0

Może Pani śmiało ugotować brukselkę, najlepiej na parze, a jeśli w wodzie- to w niedużej ilości. Ważne, aby nie rozgotowywać warzyw zbyt długo, bo wtedy tracą sporą część witamin. Nie każde warzywo da się zjeść na surowo. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty