Witam,
dieta w przepuklinie rozworu przełykowego polega na ograniczeniu produktów ciężkostrawnych i wzdymających, a więc także niektórych warzyw takich, jak: warzywa kapustne czy strączkowe, cebula, seler, czosnek, kalafior i brokuły.
Każda osoba ma jednak indywidualne odczucia i produkty powodujące wzdęcia u jednych, u innych mogą nie dawać żadnych objawów. Wówczas takie warzywa można spożywać, ale w mniejszych ilościach.
Jeśli chodzi o marchewkę, sałatę, cukinię, bakłażana, pietruszkę, cykorię, kapustę pekińską, buraki i wiele innych warzyw można je spożywać bez przeszkód. Najlepiej w formie surowej i gotowanej (na parze lub w małej ilości wody) bądź pieczonej. Orzechy i pestki mogą być ciężkostrawne, ale znów w małych ilościach niektóre osoby tolerują je.
Najlepiej zwrócić się do dietetyka o dogłębną, indywidualną poradę i zalecenia żywieniowe.
Ćwiczyć nie należy po posiłku. Wysiłek powinien być umiarkowany, ubrania na trening luźne i wygodne. Lekki jogging (bez sprintu) nie powinien być przeszkodą.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie warzywa można jeść po usunięciu nerki? – odpowiada Dr n. med. Adam Markiewicz
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy przy diecie w kandydozie można jeść owoce i słodkie warzywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Orzechy w diecie młodego mężczyzny – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie produkty warto spożywać przy przepuklinie wślizgowej rozworu przełyku? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek