Podane przez Pana produkty należą do ciężkostrawnych i nie są zalecane w chorobie refluksowej. Jedynie sok z cytryny, jeśli dobrze tolerowany, można użyć do skropienia warzyw czy ryby. Na początku dietoterapii w refluksie jemy wszystko co lekkostrawne, chude mięso, ryby - gotowane, gotowane na parze, duszone; jaja na miękko, jajecznica na parze, nabiał bez cukru, zupy lekkie warzywne na chudym mięsie, drobne kasze, ryż basmati/ jaśminowy, owsianka, owoce najlepiej po przetworzeniu np. gotowane jabłko. Owoce takie jak gruszki, śliwki czy maliny nie są wskazane. Stopniowo i ostrożnie należy wprowadzać produkty ciężkostrawne. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Produkty te znajdują się na liście przeciwwskazanych. Jednak wszystko zależy od organizmu. Można wprowadzić do diety niewielką ilość i obserwować.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co można jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Choroba Hashimoto, candidy oraz refluks przełyku: jaką dietę stosować? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Jak długo należy stosować dietę płynną i półpłynną? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy osoba rok po zapaleniu trzustki może jeść śliwki? – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie