Produkty te nie są wskazane. Spożywaj produkty nieoczyszczone i nieprzetworzone – warzywa, chudy drób, tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek i olej lniany. Zapomnij o białym pieczywie, słodkich bułkach, produktach przetworzonych, gotowych, mrożonych, napojach gazowanych oraz zrezygnuj z cukru. Jedz chude białko, takie jak kurczak bez skóry, ryby – tłuste morskie ryby są najlepsze. Jedz jak największej warzyw i surówek. Jedz jaja, zwłaszcza gotowane na miękko i na twardo – nie podwyższają glikemii, a sycą i są pożywne.
Uważaj na nabiał – może podnosić glikemię, zwłaszcza rano. Jeśli zauważysz, że po białej kawie masz wysoki cukier – zrezygnuj z mleka i jego przetworów o poranku.
Z węglowodanów wybieraj pełnoziarnisty ryż, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, amarantus, otręby. Są to produkty, które będą powoli uwalniały energię, nie wywołują dużego skoku glikemii.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
jeżeli wyniki glukozy we krwi będą w normie to sporadycznie może Pani sobie pozwolić na takie urozmaicenie diety.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Co jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy w mojej cukrzycy ciążowej będę musiała brać insulinę? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co można jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jak poradzić sobie z wysokim poziomem cholesterolu u osoby w wieku 64-lat? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska