Produkty te nie są wskazane. Spożywaj produkty nieoczyszczone i nieprzetworzone – warzywa, chudy drób, tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek i olej lniany. Zapomnij o białym pieczywie, słodkich bułkach, produktach przetworzonych, gotowych, mrożonych, napojach gazowanych oraz zrezygnuj z cukru. Jedz chude białko, takie jak kurczak bez skóry, ryby – tłuste morskie ryby są najlepsze. Jedz jak największej warzyw i surówek. Jedz jaja, zwłaszcza gotowane na miękko i na twardo – nie podwyższają glikemii, a sycą i są pożywne.

Uważaj na nabiał – może podnosić glikemię, zwłaszcza rano. Jeśli zauważysz, że po białej kawie masz wysoki cukier – zrezygnuj z mleka i jego przetworów o poranku.

Z węglowodanów wybieraj pełnoziarnisty ryż, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, amarantus, otręby. Są to produkty, które będą powoli uwalniały energię, nie wywołują dużego skoku glikemii.


Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Dzień dobry,

jeżeli wyniki glukozy we krwi będą w normie to sporadycznie może Pani sobie pozwolić na takie urozmaicenie diety.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty