Witam, w przypadku cukrzycy ciążowej zaleca się stosowanie zasad zdrowego żywienia. Zwróciłabym szczególna uwagę na regularność spożywanych posiłków. Najlepiej jeść co 2,5 - 3 godz. (3 duże posiłki i 1 lub 2 przekąski). Poza tym należy ograniczać produkty zawierające cukry proste i cukier rafinowany, czyli białą oczyszczoną mąkę, słodycze, biały ryż, dojrzałe owoce, a zamiast nich włączyć do jadłospisu produkty zbożowe z pełnego ziarna (mąkę razową, płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, orkiszowe), kasze (gryczaną, jaglaną, jęczmienną), brązowy ryż, warzywa (najlepiej surowe). Dieta kobiety ciążarnej powinna być szczególnie wartościowa. Proszę zatem unikać produktów przetworzonych (fast foodów, słonych przekąsek, parówek, ciastek, słodzonych napojów, słodzonych jogurtów, itp).
Propozycja całodziennego menu w cukrzycy ciężarnych:
- śniadanie: owsianka z malinami i jogurtem naturalnym
- II śniadanie: kanapka z chleba razowego z awokado i pomidorem
- obiad: gulasz z udźca indyka z kaszą jęczmienną, kapusta kiszona
- podwieczorek: serek wiejski ze słonecznikiem
- kolacja: fasolka szparagowa z pomidorami i jajko sadzone

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty