Dzień dobry,
Nie ma żadnych badań, które łączyłyby wpływ spożywania glutenu z cukrzycą. Co więcej produkty sztucznie bezglutenowe np. produkty pszenne oczyszczone z glutenu, przeznaczone dla celiaków, mają wyższy indeks glikemiczny niż tradycyjne, więc przy cukrzycy będą działały na niekorzyść.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/

0

Nie ma takiej potrzeby. Osoby nie chorujące na celiakię nie powinny stosować tej diety. Powinna Pani jeść często (6–8 posiłków w ciągu dnia), za to niewielkie porcje. Polecany jest nabiał, ryby, mięso, warzywa. Należy ograniczyć cukier oraz węglowodany proste, czyli takie, jakie znajdują się w białej mące, jasnym pieczywie. Odpowiadają one za gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Lepiej jeść razowe pieczywo, kaszę gryczaną, jaglaną. Z owoców najlepiej wybierać mniej słodkie (czyli raczej porzeczki i jabłka niż arbuzy, gruszki i winogrona). Zamiast słodkich napojów oraz soków pić wodę.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty