Powinna Pani zrezygnować ze źródeł cukrów prostych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. A zatem należy unikać słodyczy, owoców, oczyszczonych produktów zbożowych i pieczywa cukierniczego. Może Pani bezpiecznie spożywać warzywa, nabiał, mięso i ryby. Orzechy też są jak najbardziej wskazane.
Należy unikać cukru w każdej postaci, białej mąki, jasnego pieczywa itp. Orzechy muszą być świeże, gdyż nieświeże często zawierają niewidoczne pleśnie, które są bardzo niekorzystne przy walce z Candidą.
Witam. Pożywką dla grzybów jest cukier, dlatego przede wszystkim należy wyeliminować wszelkie produkty zawierające go, czyli: słodycze, soki owocowe, słodkie napoje, lody, budynie, miód, dżemy, owoce kandyzowane, owoce świeże, suszone i mrożone, wyroby cukiernicze, niektóre sosy (np. keczup) i słodki nabiał. Oprócz tego należy wyeliminować takie produkty jak: pieczywo, makarony, pierogi, naleśniki, ciasta i inne wyroby z białej mąki oraz sery pleśniowe, alkohol i produkty zawierające drożdże (np. piwo, pizza, ciasto drożdżowe).
Natomiast co można jeść:
- wskazana jest duża ilość warzyw, w tym także warzywa strączkowe
- można spożywać grykę (kasza gryczana, płatki gryczane, wyroby z mąki gryczanej), kaszę jaglaną, jęczmiennią, płatki jaglane, żytnie, owsiane, ryż pełnoziarnisty, pieczywo żytnie pełnoziarniste na zakwasie
- nabiał (naturalny, bez owoców i żadnych dodatków): jogurt, kefir, maślanka, twarogi
- kilka razy w tygodniu: chude mięso, ryby, jaja
- oleje roślinne nierafinowane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy, niewielkie ilości masła oraz orzechy i pestki. Pomocny w walce z grzybami jest zwłaszcza olej kokosowy, który zawiera unikalne kwasy tłuszczowe działające przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo (polecam artykuł: http://dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/)
- należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej, można także pić soki warzywne i herbatki ziołowe
- warto również suplementować probiotyki.
Jeśli nastąpi poprawa, po kilkutygodniowej kuracji można zacząć powoli wprowadzać świeże owoce, a następnie przetwory z mąki razowej.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, nie widzę przeciwkazań. Jedyne co są zaleca to zmniejszenie spożycia węglowodanów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Skuteczne leczenie kandydozy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Biały nalot na języku, grzybica pochwy, gazy, odbijanie, nietolerancja pokarmowa i utrata wagi – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski