Dzień dobry,
Zamrażanie postrzegane jest powszechnie za najlepszy sposób utrwalania żywności, jeżeli chodzi o zachowanie odpowiedniej jakości sensorycznej i wartości odżywczej, niemniej jednak należy pamiętać, iż na wynik końcowy wpływa nie tylko sam proces zamrażania i zamrażalniczego przechowywania, lecz także sposób rozmrażania. Gotowanie na parze jest jak najbardziej dozwoloną i nawet zalecaną opcją bezpiecznego rozmrażania warzyw uprzednio zamrożonych. Podczas gotowania na parze dochodzi do mniejszej utraty witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Można dodawać nieznaczne ilości soli, jak również innych przypraw do warzyw gotowanych na parze, niemniej jednak jest to zależne od indywidualnych preferencji smakowych danej osoby. Warto również dodać, że wbrew obiegowym opiniom, mrożone warzywa są nadal dobrym źródłem wielu witamin, soli mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Zgromadzone do chwili obecnej dowody naukowe wskazują, że zawartość składników odżywczych w mrożonych warzywach jest w zasadzie porównywalna ze składem produktów świeżych, dostępnych w okresie wiosenno-letnim, co sprawia, że można z nich śmiało korzystać w sezonie jesienno-zimowym w celu wartościowego urozmaicenia diety.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak przygotowywać posiłki na diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Gotowanie i lekkostrawna dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Co można jeść po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Włoszczyzna - zestaw, który decyduje o wartości całej zupy
Włoszczyzna to zestaw warzyw, który od pokoleń sta
Popularny błąd w kuchni. Sprawia, że witamina C dosłownie znika z jedzenia
Warzywa miały być pełne witamin, ale część składni
Wiesz, co niszczy witaminy i minerały w jedzeniu? Oto 5 rzeczy, które warto zmienić
Zdrowa i zbilansowana dieta ma za zadanie dostarcz