Jak przygotowywać posiłki na diecie?

Witam. Czy jeśli jestem na diecie, to czy dobrym rozwiązaniem jest porobienie ich wszystkich jednego dnia i zamrożenie na cały tydzień? Tzn. przykładowo w sobotę gotuję 35 posiłków - 5 razy dziennie razy 7 dni (maksymalnie tyle, bo nie wszystkie produkty jest konieczność mrozić na taki czas). Następnie je mrożę i zawsze wieczorem przekładam dany pakiet na następny dzień z zamrażarki do lodówki. Następnego dnia wszystkie ciepłe posiłki podgrzewam w mikrofali. Powiem szczerze, że bardzo by mi to usprawniło połączenie zdrowego stylu życia z pracą. Czy oprócz stracie na smaku takich posiłków, takie rozwiązanie ma jeszcze jakieś minusy? Czy posiłki tracą wtedy dużo na wartości? Z poważaniem 
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, Zaproponowane przez Pana rozwiązanie jest dobrym pomysłem - mrożenie jedzenia pozwala na zachowanie prawie całej wartości odżywczej w porównaniu do świeżego jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu (zawartość białek, tłuszczy i węglowodów oraz soli mineralnych nie zmienia się prawie wcale, pewien spadek notujemy w zakresie witamin i składników bioaktywnych). Niemniej jednak proszę pamiętać, że dieta powinna być odpowiednio urozmaicona oraz powinna również zawierać odpowiednią ilość owoców i warzyw w formie świeżej - jeżeli tylko będą stanowiły one dodatek do przygotowanych wcześniej dań nie widzę przeszkód w stosowaniu takiego modelu żywienia (uwaga - rozmrażać bez poddania jedzenia obróbce termicznej przed zjedzeniem możemy tylko potrawy ugotowane bezpośrednio przed mrożeniem). Życzę skutecznej diety i wytrwałości!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak przystosować posiłki w diecie?

Witam... Stosuję dietę i mam ważne pytanie.Przy diecie 1500 Klca,czy ważne jest ile kalorii ma dany posiłek?Czy mogę w ciągu dnia spożyć 900Klca a na kolację 600Klca a jest to dużo.Suma dziennych Kalorii nie ulega zmianie ale czy ma wpływ taka bomba kalorii w ostatnim,kolacyjnym posiłku. Przeważnie mój każdy posiłek nie przekracza 400Klca.Ale te 600Klca co Pan-Pani sądzi? Proszę uprzejmie o profesjonalną, naukową odpowiedź. Dziękuję
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Kaloryczność diety to nie wszystko, na co należy zwrócić uwagę podczas bilansowania swojego sposobu żywienia. Po pierwsze, stosując dwa posiłki dziennie, ciężko jest "zmieścić" w nich niezbędną ilość energii i niezbędnych składników odżywczych. Przykładowo, łatwo jest spożyć niezdrowo 900kcal w postaci dwóch batoników karmelowych, ale próbując zjeść taki posiłek w postaci chudego mięsa, kaszy i warzyw, porcja objętościowo będzie bardzo duża. Nie twierdzę oczywiście, że to niemożliwe, ale trzeba się postarać, żeby dobrze zbilansować posiłek.
Kolejna kwestia to przerwa między posiłkami. Im dłuższa przerwa, tym większy głód. Może Pan go nie odczuwać w trakcie dnia, jednak głód występuje zwykle po 3-5 godzinach po spożyciu posiłku. Każdy okres głodu natomiast trochę zmienia funkcjonowanie organizmu. Musi mieć Pan świadomość, że nasz organizm magazynuje tkankę tłuszczową w celu przetrwania i wcale nie lubi się jej szybko pozbywać. Każdy okres głodu natomiast (w tym diety niskokaloryczne) powoduje jeszcze większą potrzebę magazynowania energii w tkance tłuszczowej. Dlaczego tak się dzieje? Lubię opisywać to jako moment polowania. Proszę sobie wyobrazić, że nasi przodkowie, aby zjeść, musieli upolować jakieś zwierzę. Tropienie zajmowało sporo czasu, a same łowy nie zawsze kończyły się zdobyciem pożywienia. Głód był coraz silniejszy. Aby przetrwać taką sytuację, organizm zwalniał metabolizm i oszczędzał energię. Kiedy już udało się znaleźć pokarm, większość energii, którą dzięki niemu otrzymywano, odkładana była na później (jako tkanka tłuszczowa), bo przecież nie wiadomo, kiedy następnym razem będzie można się najeść. Dzięki temu przetrwaliśmy jako gatunek, jednak aktualnie nasze wspaniałe, stare mechanizmy metaboliczne powodują nadmierne odkładanie tkanki tłuszczowej, otyłość i popularny efekt jo-jo. Długa przerwa bez jedzenia będzie powodować aktywację tychże mechanizmów.
W Pana przypadku taki schemat żywienia może będzie działał, każdy organizm jest inny. Jeśli jednak będzie Pan odczuwał wilczy głód wieczorem, oznacza to, że organizm domaga się dostarczenia brakujących kalorii w ciągu dnia. W końcu jedzenie to nasze paliwo, a jego braki trzeba nadrobić.
Polecałbym dodać jeden posiłek w ciągu dnia. Pomoże zachować bardziej równomierną podaż energii - "paliwa", jednocześnie zapewniając większy komfort fizjologiczny.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,
Marek Aleksander Przondo Dyplomowany dietetyk http://dietetyczny.guru/ http://facebook.com/dietetycznyguru/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Posiłki na diecie redukcyjnej

Witam! diete rozpoczelam w kwietniu 2013. Waga 80.4 kg wzrost 158. Z czasem kalorycznosc wyniosla 530 . W połowie grudnia zaczelam dodawac "zdrowe" kalorie. Dodaje 50 kcal miesiecznie.Cwicze godzine na rowerku , pije duzo wody.Jem 5razy dziennie. Aktualne kalorycznosc730.Waze 48kg.Wszedzie pisza , ze na pewno przytyje po takiej niskokalorycznej diecie. Prosze o wskazówki jakie posilki dodawac do jadlospisu?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam! Energetyczność Pani diety jest stanowczo za niska i nie pokrywa Pani zapotrzebowania. Ubytek masy ciała powinien mieścić się w granicy 0,5-1,0 kg tygodniowo. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Popełniła Pani bardzo duży błąd stosując tak niskokaloryczną dietę. Obecna Pani kaloryczność wynosi 730kcal a do tego ćwiczy Pani godzinę na rowerku, zastanawiam się skąd ma Pani to to siły . Owszem po głodówkach najczęściej jest efekt jojo i kilogramy wracają. powinna Pani zwiększać kaloryczność stopniowo około 100kcal tygodniowo. Nie wiem jak wygląda Pani obecna dieta więc ciężko odpowiedzieć mi na pytanie jakie posiłki ma Pani wprowadzić dodatkowo. Z pewnością powinny to być produkty o niskim Indeksie glikemicznym, węglowodany złożone typu ryż ciemny, kasza gruboziarnista, makaron razowy, płatki owsiane pieczywo razowe, warzywa oraz nisko-tłuszczowy nabiał i białe mięso oraz chude ryby. Powinna Pani jeść mniejsze porcje ale częściej. Zalecam 5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Proszę nigdy więcej nie stosować tak drastycznej diety. Tego typu głodówki zwalniają przemianę materii i wyniszczają organizm.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty