Jak przygotowywać posiłki na diecie?

Witam. Czy jeśli jestem na diecie, to czy dobrym rozwiązaniem jest porobienie ich wszystkich jednego dnia i zamrożenie na cały tydzień? Tzn. przykładowo w sobotę gotuję 35 posiłków - 5 razy dziennie razy 7 dni (maksymalnie tyle, bo nie wszystkie produkty jest konieczność mrozić na taki czas). Następnie je mrożę i zawsze wieczorem przekładam dany pakiet na następny dzień z zamrażarki do lodówki. Następnego dnia wszystkie ciepłe posiłki podgrzewam w mikrofali. Powiem szczerze, że bardzo by mi to usprawniło połączenie zdrowego stylu życia z pracą. Czy oprócz stracie na smaku takich posiłków, takie rozwiązanie ma jeszcze jakieś minusy? Czy posiłki tracą wtedy dużo na wartości? Z poważaniem 
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, Zaproponowane przez Pana rozwiązanie jest dobrym pomysłem - mrożenie jedzenia pozwala na zachowanie prawie całej wartości odżywczej w porównaniu do świeżego jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu (zawartość białek, tłuszczy i węglowodów oraz soli mineralnych nie zmienia się prawie wcale, pewien spadek notujemy w zakresie witamin i składników bioaktywnych). Niemniej jednak proszę pamiętać, że dieta powinna być odpowiednio urozmaicona oraz powinna również zawierać odpowiednią ilość owoców i warzyw w formie świeżej - jeżeli tylko będą stanowiły one dodatek do przygotowanych wcześniej dań nie widzę przeszkód w stosowaniu takiego modelu żywienia (uwaga - rozmrażać bez poddania jedzenia obróbce termicznej przed zjedzeniem możemy tylko potrawy ugotowane bezpośrednio przed mrożeniem). Życzę skutecznej diety i wytrwałości!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty