Dzień dobry, Zaproponowane przez Pana rozwiązanie jest dobrym pomysłem - mrożenie jedzenia pozwala na zachowanie prawie całej wartości odżywczej w porównaniu do świeżego jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu (zawartość białek, tłuszczy i węglowodów oraz soli mineralnych nie zmienia się prawie wcale, pewien spadek notujemy w zakresie witamin i składników bioaktywnych). Niemniej jednak proszę pamiętać, że dieta powinna być odpowiednio urozmaicona oraz powinna również zawierać odpowiednią ilość owoców i warzyw w formie świeżej - jeżeli tylko będą stanowiły one dodatek do przygotowanych wcześniej dań nie widzę przeszkód w stosowaniu takiego modelu żywienia (uwaga - rozmrażać bez poddania jedzenia obróbce termicznej przed zjedzeniem możemy tylko potrawy ugotowane bezpośrednio przed mrożeniem). Życzę skutecznej diety i wytrwałości!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamrażanie posiłków dla niemowlaka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Strączki w codziennej diecie wegetarianki – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czym jest oszukany posiłek w diecie? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy korzystniej jest zjeść mniej, ale bogato? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie jest ryzyko wystąpienia listeriozy u ciężarnej? – odpowiada Mgr Agata Przytuła