Dzień dobry, wszystkie strączki i inne rośliny zawierają związki antyodżywcze. Podczas moczenia obróbki termicznej i fermentacji, część z nich zostaje rozłożona. Jeśli dobrze Pani toleruje strączki, można spożywac codziennie. Proszę kontrolować tarczycę, poziom wit. B12 i cholesterolu HDL i LDL.
Dzień Dobry,
wszystkie strączki zawierają substancje antyodżywcze. W przypadku prawidłowej obróbki termicznej i zróżnicowanej w inne produkty diety nie ma problemu spożywać strączki codziennie.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy miód z pasieki może być zanieczyszczony glutenem? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy strączki można jeść codziennie? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Wzdęcia przy diecie wegańskiej – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Sprawdzone odżywki dla sportowców – odpowiada Mgr Wojciech Kozłowski
- Czy żelatynę można zastąpić agarem? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Codzienne przyjmowanie płynów w lecie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Codziennie jesz jajka? Takich zmian w organizmie możesz się spodziewać
Jajka nie potrzebują reklamy, po prostu są, niemal
Mleko mleku nierówne. Które ma najwięcej wapnia i najlepiej się wchłania?
Mleko to jeden z najczęściej wskazywanych produktó
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas