Komu polecany jest żeń-szeń?

Zawartość substancji antyodżywczych nie jest związana z warunkami uprawy roślin strączkowych - wszystkie one są źródłem składników antyodżywczych. Odpowiednie moczenie, płukanie i gotowanie może doprowadzić do zmniejszenia ich ilości. Jeżeli spożywa Pani większe ilości nasion roślin strączkowych warto pozyskać glony kombu i wykorzystywać podczas gotowania nasion.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Uprawa ekologiczna nie wpływu na zawartość substancji anty odżywczych w strąkach. Jednak, możemy zmniejszyć ich ilość poprzez zabiegi takie jak moczenie i płukanie strąków przed ich spożyciem.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351



Warto również przeczytać: Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty