Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych?

witam jestem wegetarianka jak często mogę jeść strączki? Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Zawartość substancji antyodżywczych nie jest związana z warunkami uprawy roślin strączkowych - wszystkie one są źródłem składników antyodżywczych. Odpowiednie moczenie, płukanie i gotowanie może doprowadzić do zmniejszenia ich ilości. Jeżeli spożywa Pani większe ilości nasion roślin strączkowych warto pozyskać glony kombu i wykorzystywać podczas gotowania nasion.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Uprawa ekologiczna nie wpływu na zawartość substancji anty odżywczych w strąkach. Jednak, możemy zmniejszyć ich ilość poprzez zabiegi takie jak moczenie i płukanie strąków przed ich spożyciem.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351



Warto również przeczytać: Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty