Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny
Oznaczenie "produkt ekologiczny" informuje nas o tym, że podczas jego uprawy nie używano syntetycznych nawozów lub środków ochrony roślin - co jest równoznaczne z tym, że poziom takich substancji jest w produktach ekologicznych niższy niż w konwencjonalnych. Nie oznacza to jednak, że są one bardziej zdrowe - gdyż to przed czym chronią środki chemiczne stosowane podczas uprawy często jest gorsze dla człowieka niż odpowiednio użytkowane herbicydy czy pestycydy. Taka sytuacja często ma miejsce właśnie przy uprawie zbóż - te ekologiczne bywają skażone pleśnią, która wytwarza zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla zdrowia toksyny niż środki stosowane podczas oprysków. Decydując się więc na wybór produktu ekologicznego możemy trafić na taki o bardziej korzystnym składzie chemicznym, możemy też jednak kupić zdecydowanie bardziej szkodliwy produkt niż konwencjonalny.
Czym się różnią kasze, ryże, makarony ekologiczne od nieekologicznych?
Żywność ekologiczna pochodzi z upraw, która podlega regulacji regulacji prawnej Unii Europejskiej. W trakcie produkcji zabrania się stosowania sztucznych i syntetycznych nawozów mineralnych oraz pestycydów, jak i modyfikowanych genetycznie. W celu wzbogacenia gleby stosuje się tylko naturalne nawozy takie jak obornik, kompost. Istotną kwestią są płodozmian oraz dbałość o żyzność gleby.
W kwestii kaszy jaglanej, nie ma przeciwwskazań do codziennego jej spożywania. Jednak należy pamiętać, że dieta powinna być urozmaicona, wtedy dostarcza najwięcej różnorodnych składników odżywczych.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Smak i wygląd kaszy ekologicznej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile razy w tygodniu można jeść kaszę? – odpowiada Anna Porada
- Czy jedzenie z plastikowych opakowań jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie produkty mają najwięcej witamin, które warto spożywać w okresie letnim? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Z jakich butelek pić wodę? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mięso ekologiczne można jeść codziennie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie emulgatorów w produktach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Czy ekożywność chroni przed rakiem? Jak nie dać się nabrać i wybrać to, co najlepsze?
Moda na dbanie o siebie i szczupłą sylwetkę towarz
Korzyści płynące ze spożywania żywności ekologicznej
Najbardziej słynnym faktem o ekologicznej żywności
Cała żywność na świecie może być skażona przez organizmy genetycznie zmodyfikowane, wykorzystywane do zwalczania szkodników
Okazuje się, że człowiek stworzył kolejną generacj