Oznaczenie "produkt ekologiczny" informuje nas o tym, że podczas jego uprawy nie używano syntetycznych nawozów lub środków ochrony roślin - co jest równoznaczne z tym, że poziom takich substancji jest w produktach ekologicznych niższy niż w konwencjonalnych. Nie oznacza to jednak, że są one bardziej zdrowe - gdyż to przed czym chronią środki chemiczne stosowane podczas uprawy często jest gorsze dla człowieka niż odpowiednio użytkowane herbicydy czy pestycydy. Taka sytuacja często ma miejsce właśnie przy uprawie zbóż - te ekologiczne bywają skażone pleśnią, która wytwarza zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla zdrowia toksyny niż środki stosowane podczas oprysków. Decydując się więc na wybór produktu ekologicznego możemy trafić na taki o bardziej korzystnym składzie chemicznym, możemy też jednak kupić zdecydowanie bardziej szkodliwy produkt niż konwencjonalny.
Czym się różnią kasze, ryże, makarony ekologiczne od nieekologicznych?
Żywność ekologiczna pochodzi z upraw, która podlega regulacji regulacji prawnej Unii Europejskiej. W trakcie produkcji zabrania się stosowania sztucznych i syntetycznych nawozów mineralnych oraz pestycydów, jak i modyfikowanych genetycznie. W celu wzbogacenia gleby stosuje się tylko naturalne nawozy takie jak obornik, kompost. Istotną kwestią są płodozmian oraz dbałość o żyzność gleby.
W kwestii kaszy jaglanej, nie ma przeciwwskazań do codziennego jej spożywania. Jednak należy pamiętać, że dieta powinna być urozmaicona, wtedy dostarcza najwięcej różnorodnych składników odżywczych.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju rafinowanego ekologicznego – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Smak i wygląd kaszy ekologicznej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co oznacza ekologiczny olej roślinny? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Wyniki testów płatkowych u 26-letniej kobiety – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Wiesz, co jesz? Czytaj etykiety i kupuj świadomie - o żywności ekologicznej
Coraz częściej spotykamy się z produktami oznaczon
Popularny pestycyd może występować w wielu produktach. Wiadomo, jak wpływa na mózg
Kontakt z glifosatem, jednym z najpopularniejszych
Rakotwórczy glifosat w kaszy gryczanej. "Rolnicy używają go praktycznie do wszystkiego"
Po kontrowersyjnych wynikach raportu programu Food