Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?

Witam warzywo i owoce mają mnóstwo pestycydów czy korzystniej dla zdrowia jest ich w ogóle nie jeść gdyż nie mam możliwości kupna ekologicznych?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Witam serdecznie,

od zdrowego rozsądku jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił. Jezeli chodzi o dietę to zdecydowanie sprawdza się umiar we wszystkim, bo "przyroda nie lubi przesytu" w każdym temacie :) Ponizej podaję tabelkę, niestety z 2012 r. bo trudno doszukać się takich danych. Myslę, że będzie pomocna.

Pestycydy- raport EWG z 2012r

Najbardziej zanieczyszczone
• Jabłka (najmocniej)
• Seler
• Papryka słodka
• Brzoskwinie
• Truskawki
• Nektarynki
• Winogrona
• Szpinak, sałata
• Ogórki
• Borówki
• Ziemniaki
Domowy sposób na zneutralizowanie pestycydów w warzywach i owocach :
4 l wody przefiltrowanej +50 ml octu destylowanego –moczyć kilkanaście minut, wypłukać

„Najczystsza „ grupa

• Cebula
• Kukurydza
• Ananas
• Avokado
• Kapusta
• Groszek cukrowy
• Szparagi
• Mango
• Bakłażan
• Kiwi
• Melon kantalupa
• Słodkie ziemniaki
• Grejpfruty
• Arbuzy
• grzyby

Pozdrawiam !

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
77 poziom zaufania


Obecność pestycydów w warzywach i owocach może skutecznie zniechęcać do ich konsumpcji. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować,ponieważ korzyści wynikające ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się sięganie po produkty eko, chociaż ze względu na swoją cenę nie są dostępne dla wszystkich konsumentów. Dlatego, też aby zminimalizować ich działanie warto kupować lokalne i sezonowe warzywa i owoce oraz dokładnie je myć.

Na podstawie najnowszych badań EWG (2016 r.) najwięcej pestycydów stwierdzono w truskawkach. Na drugim miejscu znajdują się jabłka, a trzecie miejsce zajęły nektarynki, kolejne brzoskwinie. Dalej w rankingu są: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, ostra papryka i jarmuż.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351


Warto również przeczytać:Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy