Grejpfrut na odporność
Witam serdecznie,
od zdrowego rozsądku jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił. Jezeli chodzi o dietę to zdecydowanie sprawdza się umiar we wszystkim, bo "przyroda nie lubi przesytu" w każdym temacie :) Ponizej podaję tabelkę, niestety z 2012 r. bo trudno doszukać się takich danych. Myslę, że będzie pomocna.
Pestycydy- raport EWG z 2012r
Najbardziej zanieczyszczone
• Jabłka (najmocniej)
• Seler
• Papryka słodka
• Brzoskwinie
• Truskawki
• Nektarynki
• Winogrona
• Szpinak, sałata
• Ogórki
• Borówki
• Ziemniaki
Domowy sposób na zneutralizowanie pestycydów w warzywach i owocach :
4 l wody przefiltrowanej +50 ml octu destylowanego –moczyć kilkanaście minut, wypłukać
„Najczystsza „ grupa
• Cebula
• Kukurydza
• Ananas
• Avokado
• Kapusta
• Groszek cukrowy
• Szparagi
• Mango
• Bakłażan
• Kiwi
• Melon kantalupa
• Słodkie ziemniaki
• Grejpfruty
• Arbuzy
• grzyby
Pozdrawiam !
Obecność pestycydów w warzywach i owocach może skutecznie zniechęcać do ich konsumpcji. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować,ponieważ korzyści wynikające ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się sięganie po produkty eko, chociaż ze względu na swoją cenę nie są dostępne dla wszystkich konsumentów. Dlatego, też aby zminimalizować ich działanie warto kupować lokalne i sezonowe warzywa i owoce oraz dokładnie je myć.
Na podstawie najnowszych badań EWG (2016 r.) najwięcej pestycydów stwierdzono w truskawkach. Na drugim miejscu znajdują się jabłka, a trzecie miejsce zajęły nektarynki, kolejne brzoskwinie. Dalej w rankingu są: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, ostra papryka i jarmuż.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać:Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie owoce i warzywa ograniczają wchłanianie jodu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Warzywa, owoce – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na