Witam serdecznie,
od zdrowego rozsądku jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił. Jezeli chodzi o dietę to zdecydowanie sprawdza się umiar we wszystkim, bo "przyroda nie lubi przesytu" w każdym temacie :) Ponizej podaję tabelkę, niestety z 2012 r. bo trudno doszukać się takich danych. Myslę, że będzie pomocna.
Pestycydy- raport EWG z 2012r
Najbardziej zanieczyszczone
• Jabłka (najmocniej)
• Seler
• Papryka słodka
• Brzoskwinie
• Truskawki
• Nektarynki
• Winogrona
• Szpinak, sałata
• Ogórki
• Borówki
• Ziemniaki
Domowy sposób na zneutralizowanie pestycydów w warzywach i owocach :
4 l wody przefiltrowanej +50 ml octu destylowanego –moczyć kilkanaście minut, wypłukać
„Najczystsza „ grupa
• Cebula
• Kukurydza
• Ananas
• Avokado
• Kapusta
• Groszek cukrowy
• Szparagi
• Mango
• Bakłażan
• Kiwi
• Melon kantalupa
• Słodkie ziemniaki
• Grejpfruty
• Arbuzy
• grzyby
Pozdrawiam !
Obecność pestycydów w warzywach i owocach może skutecznie zniechęcać do ich konsumpcji. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować,ponieważ korzyści wynikające ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się sięganie po produkty eko, chociaż ze względu na swoją cenę nie są dostępne dla wszystkich konsumentów. Dlatego, też aby zminimalizować ich działanie warto kupować lokalne i sezonowe warzywa i owoce oraz dokładnie je myć.
Na podstawie najnowszych badań EWG (2016 r.) najwięcej pestycydów stwierdzono w truskawkach. Na drugim miejscu znajdują się jabłka, a trzecie miejsce zajęły nektarynki, kolejne brzoskwinie. Dalej w rankingu są: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, ostra papryka i jarmuż.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać:Czy warto jeść żywność ekologiczną? http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-warto-jesc-zywnosc-ekologiczna.html?c=5
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Warzywa, owoce – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol