Szanowna Pani - wszystkie owoce i warzywa to produkty bardzo wartościowe i powinny się znaleźć w diecie, szczególnie w przypadku takiego obciążenia organizmu jak chemioterapia. Jednak ze względu na osłabienie organizmu w tym okresie zaleca się raczej stosowanie owoców i warzyw poddanych obróbce (nie surowe) i wykluczenie warzyw ciżękostrawnych, które mogą powodować podrażnienie ścian przewodu pokarmowego. Jeżeli chodzi o wartość biologiczną owoców i warzyw to właściwie wszystkie mają cenne składniki, jednak przeważnie w grupie tych najbardziej wartościowych wymienia się czerwone owoce, szczególnie jagodowe (maliny, truskawki, jagody) i zielone oraz czerwone warzywa. Powinna je Pani spożywać ugotowane, duszone lub w formie przecierów. W okresie chemioterapii zalecana jest rezygnacja ze spożycia kapusty i wszystkich warzyw które wcześniej wywoływały dyskomfort w przewodzie pokarmowym oraz nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, groch, bób). Życzę powrotu do zdrowia.

0

Witaj,

Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C: pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy.

Warzywa będące dobrym źródłem beta-karotenu: marchew, dynia, boćwina, sałata, szpinak, strączki fasoli.

Pozostałe warzywa i owoce: buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie.

Życzę pomyślności w walce z chorobą!

Agata Jarnuszewska
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty