Witam
Na wzmocnienie włosów wpływ ma kilka składników obecnych w żywności.
Istotną rolę odgrywają aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina, obecne w nasionach roślin strączkowych, orzechach, migdałach, a także rybach, mięsie, żółtym serze.
Spośród składników mineralnych należy zadbać o podaż :
cynku (pestki dyni, wątróbka, żółte sery, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe np. kasze, pieczywo)
miedzi - odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury keratyny (nasionka, pestki, orzechy, kasze, drożdże, kakao, suszone pomidory)
Spośród witamin natomiast szczególnie cenne są:
witamina A występująca głównie w żółto – pomarańczowo – czerwonych warzywach i owocach m.in. marchew, papryka, dynia, mango.
Witamina E – obecna w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach zbóż i tłustych rybach.
Należy przeanalizować całą dietę dziecka, w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców najlepiej surowych. Jeśli dziecko jada różnorodne warzywa i owoce dostarcza potrzebne witaminy i minerały. Problem jednak może wynika z innej przyczyny lub niedoboru innego składnika w diecie.
Witaj,
Warzywa i owoce mają sporo witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają nie tylko na włosy, ale i cały organizm. Bardzo wartościowe są brokuły, marchewka, pomidory, czerwona papryka, cieciorka, soczewica, a nawet cebula bo zawiera sporo siarki.
Z owoców wartościowe są czarna porzeczka, banan, jabłka. Ponadto korzystnie na włosy wpływają płatki owsiane jako źródło krzemu. jaja (żółtko) - siarka, kwasy omega -3 - olej lniany, słonecznik oliwa z oliwek, orzechy.
Pamiętaj iż przy niedoborze żelaza włosy są kruche i wypadają.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Witaminy i minerały dla twoich oczu
O wolnych rodnikach najczęściej myślimy w kontekśc
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Witaminy, które obowiązkowo musisz przyjmować w ciąży
Teraz musisz dbać nie tylko o siebie Ciąża to czas