Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam
Na wzmocnienie włosów wpływ ma kilka składników obecnych w żywności.
Istotną rolę odgrywają aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina, obecne w nasionach roślin strączkowych, orzechach, migdałach, a także rybach, mięsie, żółtym serze.
Spośród składników mineralnych należy zadbać o podaż :
cynku (pestki dyni, wątróbka, żółte sery, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe np. kasze, pieczywo)
miedzi - odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury keratyny (nasionka, pestki, orzechy, kasze, drożdże, kakao, suszone pomidory)
Spośród witamin natomiast szczególnie cenne są:
witamina A występująca głównie w żółto – pomarańczowo – czerwonych warzywach i owocach m.in. marchew, papryka, dynia, mango.
Witamina E – obecna w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach zbóż i tłustych rybach.
Należy przeanalizować całą dietę dziecka, w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców najlepiej surowych. Jeśli dziecko jada różnorodne warzywa i owoce dostarcza potrzebne witaminy i minerały. Problem jednak może wynika z innej przyczyny lub niedoboru innego składnika w diecie.
Witaj,
Warzywa i owoce mają sporo witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają nie tylko na włosy, ale i cały organizm. Bardzo wartościowe są brokuły, marchewka, pomidory, czerwona papryka, cieciorka, soczewica, a nawet cebula bo zawiera sporo siarki.
Z owoców wartościowe są czarna porzeczka, banan, jabłka. Ponadto korzystnie na włosy wpływają płatki owsiane jako źródło krzemu. jaja (żółtko) - siarka, kwasy omega -3 - olej lniany, słonecznik oliwa z oliwek, orzechy.
Pamiętaj iż przy niedoborze żelaza włosy są kruche i wypadają.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak najszybciej zapuścić zdrowe włosy? – odpowiada Mgr Iwona Jakubiak
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy