Właściwie wszystkie witaminy mają znaczenie dla wyglądu naszej skóry, gdyż w sposób mniej lub bardziej bezpośredni wpływają na równowagę metaboliczną organizmu. Za najważniejsze jednak uważa się witaminę A (jej prowitaminami są karotenoidy, a więc dostarczają ją głównie zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa), witamina E (jej źródłem są oleje roślinne, orzechy i tłuste ryby), witamina C (jej źródłem są owoce jagodowe, cytrusy, warzywa kapustne i papryka), witaminy z grupy B (celem ich dostarczenia należy spożywać nabiał, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych). Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca wszystkie niezbędne dla organizmu składniki przyczynia się do promiennego wyglądu skóry.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakich pokarmach występuje witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jak dostarczać do diety odpowiednią ilość wapnia? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy