Witam,
najlepiej przyswajalny wapń zawierają produkty pochodzenia mlecznego np. maślanka, sery, jogurty naturalne itp. Dobrym źródłem jest także żółtko jaja kurzego, amarantus, orzechy, migdały, nasiona roślin strączkowych ( groch, soja, fasola) oraz konserwy rybne spożywane łącznie ze szkieletem np. szprotki. Bardzo ważną rolę w przyswajaniu wapnia odgrywa witamina D, jej dobowe pokrycie zapewnia piętnastominutowy pobyt na słońcu w letni dzień. W mniej słoneczne pory roku zaleca się uzupełnienie źródła witaminy D, jednak w pokarmach jest jej niewiele, dlatego zaleca się spożywanie np. tranu.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/
Witam,
Aby dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości wapnia należy spożywać produkty mleczne, takie jak sery twarogowe, sery podpuszczkowe, jogurty, kefiry, maślanki, mleko, oraz warzywa zielone, produkty pełnoziarniste,nasiona roślin strączkowych, owoce..
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- W jakich produktach żywnościowych szukać wapnia? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie przy kamicy nerkowej i moczowodowej – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy mogę zażywać suplement z wapniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Dieta dla 13-letniej córki z kamicą nerkową – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz