Dieta niskofosforanowa

Jestem po operacji tarczycy z powodu raka. Mam stosować dietę niskofosforanową. Jakich składników nie powinny zawierać produkty żywnościowe kupowane przeze mnie w sklepie? Dziękuję - Ewa C. z Płocka, c.ewa@op.pl.

ponad rok temu

Witam!

W Pani przypadku faktycznie należy ograniczyć fosforan, co jest niestety dość problematyczne, gdyż związek chemiczny ten jest "wszędobylski". Dlatego dieta niskofosforanowa będzie wykluczać i ograniczać produkty szczególnie wysokofosforanowe. 

Największe ilości fosforanu zawiera:
- żywność "wygodna", wysoko przetworzona, tzn. zupki w proszku, sosy, przyprawy typu vegeta,
- pełnoziarniste produkty zbożowe  (zwłaszcza grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, tzw "ciemne", płatki zbożowe),
- wszystkie produkty mleczne (zwłaszcza sery żółte i dojrzewające, pleśniowe, sery topione),
- suche nasiona roślin strączkowych,
- czekolada i inne produkty z kakao,
- grzyby,
- podroby (typu wątróbka),
- wędliny kupowane w sklepach (ze względu na dodatek fosforanów),
- słodkie napoje gazowane (typu Cola, Fanta itd.),
- ryby zjadane wraz z ośćmi (konserwy rybne drobne, czyli szprotki, sardynki itd.),
- żółtko jaj.

Najlepiej wykluczyć z jadłospisu wspomniane przetworzone produkty, podroby, napoje, wędliny, produkty mleczne, szczególnie bogate w fosfor, grzyby, czekoladę, drobne rybki oraz pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki. Wędlinę zastąpić pieczonym w domu mięsem.

Ponadto proszę uważnie czytać skład produktów i odkładać na półkę te, które zawierają dodatek fosforanów.  

Życzę zdrowia i pozdrawiam
Urszula Bieniek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty