Witam Panią serdecznie! Profilaktyka choroby wrzodowej poza postępowaniem dietetycznym obejmuje wszystkie elementy sposobu i stylu życia. Ogólne zalecenia dla pacjentów z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy obejmują zaprzestanie lub ograniczenie palenia, zaprzestanie lub ograniczenie spożywania alkoholu, spożywanie niewielkich, ale częstych i regularnych posiłków o tej samej porze, unikanie stresów psychoemocjonalnych lub stosowanie technik relaksacyjnych obniżających poziom napięcia nerwowego. Szczególnie ważne są zalecenia dotyczące przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Przy ich stosowaniu należy wykazywać się umiarem i rozsądkiem. Ryzyko wystąpienia wrzodów podczas przyjmowania NLPZ można zmniejszyć poprzez zmniejszanie ich dawki i częstotliwości pobierania oraz stosowanie zawsze najbezpieczniejszych substancji z tej grupy. Można spróbować zastąpić te leki innymi lekami przeciwbólowymi (tylko po konsultacji z lekarzem) lub zastosować leki osłonowe (mizoprostol). Należy także pamiętać o interakcjach różnych leków, które mogą nasilać toksyczne działanie NLPZ (należą do nich glikokortykosteroidy). Co do alkoholu to jeśli już to raczej coś mocniejszego, ale w mniejszych ilościach. Piwo nie jest dobrym pomysłem, po pierwsze jest wysoce gazowane, a do tego pobudza wydzielanie soków trawiennych co w Pana przypadku nie jest wskazane. Niestety postępowanie po przebyciu epizodu wrzodowego jest dość rygorystyczne. Oczywiście nie oznacza to tylko i wyłącznie życia ascety, jednak należy brać pod uwagę to, że błędy żywieniowe oraz ogólnie mówiąc cięższe pokarmy nie są wskazane. Pacjenci powinni dopasowywać sobie wg upodobań skład diety z zastrzeżeniem pewnego ograniczenia pokarmów zbyt ciężkostrawnych czy pikantnych (sokopędnych) oraz zbyt obfitych. Nie zaleca się też spożywania posiłków w pośpiechu. Poleca się natomiast spożywanie posiłków w mniejszej objętości, o umiarkowanej temperaturze i w krótszych odstępach czasu. Dieta w chorobie wrzodowej żołądka czy dwunastnicy nie jest bezpośrednim czynnikiem terapeutycznym, ale wspomaga leczenie farmakologiczne i łagodzi objawy kliniczne tej choroby. Warto starajmy się więc unikać czynników ryzyka, na które sami mamy wpływ, zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Reasumując posiłki z biegiem czasu można modyfikować oraz wzbogacać o produkty przyjmowane przed zabiegiem, jednak należy pamiętać o wspomnianych wyżej wytycznych.