Witam Panią,
w przypadku żółciowego zapaleniu żołądka, dieta powinna mieć charakter diety lekkostrawnej z ograniczaniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (mocne wywary mięsna i warzywne, potrawy smażone, napoje gazowane, tytoń, alkohol, kawa, mocna herbata, ostre przyprawy np. chilli, ocet, musztarda, chrzan, ziele angielskie, liść laurowy, inne podrażniające). Ponadto należy wyłączyć z diety produkty wzdymające: warzywa kapustne i strączkowe, ograniczyć lub wykluczyć warzywa podrażniające takie jak cebula, czosnek, por oraz inne w zależności od indywidualnej tolerancji, wykluczyć produkty tłuste np. tłuszcz, tłuste mięsa i przetwory, zwłaszcza mielone takie jak kiełbasa, mielonki, pasztety, sery twarde, śmietana, warzywa i owoce powinny powinno się spożywać głównie w formie przetworzonej, należy spożywać posiłki i napoje o temperaturze umiarkowanie ciepłej.

Posiłki powinny być spożywane często ale w niewielkiej objętości, regularnie jedzone o stałych porach, dokładnie, powolnie przeżuwane. Proszę również pamiętać o spokoju podczas ich spożywania.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Sylwia Beyer-Wygońska

0

Dzień dobry,
W ramach ogólnych założeń Pani dieta powinna być skonstruowana tak jak dieta przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Podstawowe informacje o tej diecie znajdzie Pani w materiałach opracowanych przez sepcjalistów ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie:
https://www.su.krakow.pl/system/files/14983/c958556ae2.pdf?1446460569
Jeżeli stosując dietę zgodną z tymi zaleceniami będzie Pani odczuwała dyskomfort lub stosowanie w taki sposób sformułowanej diety będzie zbyt uciążliwe polecam kontakt z dietetykiem, który dobierze dietę odpowiednią do Pani indywidualnych uwarunkowań.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty