Dieta przy czynnościowych zaburzeniach jelit i infekcji H. pyroli żołądka

kobieta 42 l jaka dieta ?. Czynnościowe zaburzenia jelit Infekcja hp żołądka po badaniu gastroskopu nadal bule w nocy w lewym boku częste biegunki po spożyciu mleka częste bule po spożyciu potraw smażonych kapusty i potraw tłustych często mam wzdęcia z góry dziękuje za odpowiedz .
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Zalety gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.

Witam,
W chorobach jelit a także w chorobie wrzodowej żołądka wykluczyć należy z diety przede wszystkim produkty podrażniające błonę śluzową żołądka i jelit, t.j.: ostre przyprawy, produkty smażone i panierowane, tłuste czerwone mięsa (wieprzowina, tłuste kiełbasy i parówki), alkohol, papierosy, produkty typu fast food. Produkty, które wymieniłam eliminujemy co najmniej w okresie nasilonych objawów, proszę obserwować swój organizm, czy dolegliwości ustąpią. Ponad to surowe warzywa powinny być spożywane tylko w formie gotowanej (przeciery, zupy krem) owoce podobnie (pieczone jabłko), surowe stopniowo należy wprowadzić dopiero po ustąpieniu objawów. Warzywa kapustne są ciężkostrawne, stąd te dolegliwości, polecam je wyeliminować i stopniowo wprowadzić (ugotowane w dużej ilości wody) w okresie remisji. Jeżeli po mleku krowim występują bóle brzucha, uczucie przelewania, wzdęcia i biegunki-może to świadczyć o Pani nietolerancji np. laktozy w nim zawartej. Proszę spróbować mleka koziego lub roślinnego.
Pozdrawiam, Kopaniecka Beata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty