Mgr Martyna GorczyĹska
Mgr Martyna GorczyĹska

Nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich pacjentów z nowotworami. Ważne jest, aby dieta dostarczała odpowiednią ilość energii i składników odżywczych. Jadłospis powinien być ułożony tak aby pacjent go akceptował. W jadłospisie należy jednak unikać tłustych potraw, nadmiaru błonnika, ostrych przypraw, bardzo zimnych lub zbyt gorących napojów oraz żywności wysokoprzetworzonej. Należy unikać smażenia, potrawy należy raczej gotować. Unikać wywarów mięsnych (zupy powinno się przygotowywać na wywarach warzywnych).

Posiłki powinny być małe objętościowo, a częste (5-6 niedużych posiłków dziennie). Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, jednak powinny to być raczej przeciery, pure, kisiele lub galaretki. Surowe owoce i warzywa mogą wywoływać negatywne objawy.

Warto również zastanowić się nad wzbogaceniem diety w Nutridrinki. Im lepsze odżywienie organizmu tym lepsze samopoczucie chorego - dlatego dietę zawsze należy dopasować do indywidualnych upodobań.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty