Nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich pacjentów z nowotworami. Ważne jest, aby dieta dostarczała odpowiednią ilość energii i składników odżywczych. Jadłospis powinien być ułożony tak aby pacjent go akceptował. W jadłospisie należy jednak unikać tłustych potraw, nadmiaru błonnika, ostrych przypraw, bardzo zimnych lub zbyt gorących napojów oraz żywności wysokoprzetworzonej. Należy unikać smażenia, potrawy należy raczej gotować. Unikać wywarów mięsnych (zupy powinno się przygotowywać na wywarach warzywnych).
Posiłki powinny być małe objętościowo, a częste (5-6 niedużych posiłków dziennie). Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, jednak powinny to być raczej przeciery, pure, kisiele lub galaretki. Surowe owoce i warzywa mogą wywoływać negatywne objawy.
Warto również zastanowić się nad wzbogaceniem diety w Nutridrinki. Im lepsze odżywienie organizmu tym lepsze samopoczucie chorego - dlatego dietę zawsze należy dopasować do indywidualnych upodobań.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta po laparoskopii pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaka dieta przy nadkwasowości u osoby chorej na raka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Operacja żylaków odbytu - jaka powinna być dieta po zabiegu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz