Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam, to pytanie jest bardzo ważne, ponieważ dieta po takiej operacji ma istotny wpływ na gojenie się rany pooperacyjnej. Dieta powinna być w pierwszych dniach po operacji tzw. ubogoresztkowa, tzn. potrawy powinny zawierać jak najmniej błonnika i nie być wiatropędne, tak więc należy unikać potraw smażonych i ciężkostrawnych, dań z kapusty, sałaty, jajek. Osoby cierpiące na nietolerancję np. mleka powinny wykluczyć je z menu. Najlepsze będą kisiele, galaretki, potrawy z drobiu, sucharki, rosół. Po kilku dniach możemy wzbogacać dietę o inne lekkostrawne pokarmy, aby po 10-14 dniach od operacji móc cieszyć się w pełni smakiem potraw, oczywiście w ilościach rozsądnych. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty