Witam, jestem po operacji perforacji wrzodu żołądka, moje pytanie dotyczy głównie, diety, dostałem inf.,że powinna być lekkostrawna, ale na wypisie ze szpitala nie przedstawiono mi żadnych wytycznych. Proszę o pomoc czy mogę normalnie funkcjonować jak człowiek czyli poranna kawa etc, czy żyć na samych kleikach.
Nic co zalega długo w żołądku i pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego.
Żadnych smażonych potraw, mniej błonnika. Bez warzyw wzdymających i strączkowych,bez surowych warzyw i owoców. Należy ograniczyć tłuste potrawy.
Proszę jeść jasne pieczywo, chude mięso,masło, gotowane warzywa,ale nie strączkowe ani kapustne, jajka na miękko, ziemniaki, ryż , marchew , gotowane owoce i kompot,chudy twaróg i jogurt. Można pić lipę, roiboos, słabą herbatę, kawa na czczo nie za bardzo. Można krupnik, zupy jarzynowe na maśle lub mięsie , ale nie na kościach, rosół nie jest wskazany.
Pozdrawiam
Joanna Arciszewska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta lekkostrawna w ciąży – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaką powinnam trzymać dietę przy złogach w pęcherzyku żółciowym? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Bóle żołądka po perforacji wrzodu żołądka – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty