Wskazania do gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Nic co zalega długo w żołądku i pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego.
Żadnych smażonych potraw, mniej błonnika. Bez warzyw wzdymających i strączkowych,bez surowych warzyw i owoców. Należy ograniczyć tłuste potrawy.
Proszę jeść jasne pieczywo, chude mięso,masło, gotowane warzywa,ale nie strączkowe ani kapustne, jajka na miękko, ziemniaki, ryż , marchew , gotowane owoce i kompot,chudy twaróg i jogurt. Można pić lipę, roiboos, słabą herbatę, kawa na czczo nie za bardzo. Można krupnik, zupy jarzynowe na maśle lub mięsie , ale nie na kościach, rosół nie jest wskazany.
Pozdrawiam
Joanna Arciszewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta po perforacji wrzodu dwunastnicy – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta lekkostrawna w ciąży – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Przepuklina przeponowa i stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Dr n. med. Przemysław Łodej
- Dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada Ewa Kozłowska
- Gotowanie i lekkostrawna dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Błoto żółciowe w pęcherzyku żółciowym a dieta lekkostrawna – odpowiada Dr Krystyna Pogoń