Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka

Witam, jestem po operacji perforacji wrzodu żołądka, moje pytanie dotyczy głównie, diety, dostałem inf.,że powinna być lekkostrawna, ale na wypisie ze szpitala nie przedstawiono mi żadnych wytycznych. Proszę o pomoc czy mogę normalnie funkcjonować jak człowiek czyli poranna kawa etc, czy żyć na samych kleikach.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Nic co zalega długo w żołądku i pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego.
Żadnych smażonych potraw, mniej błonnika. Bez warzyw wzdymających i strączkowych,bez surowych warzyw i owoców. Należy ograniczyć tłuste potrawy.
Proszę jeść jasne pieczywo, chude mięso,masło, gotowane warzywa,ale nie strączkowe ani kapustne, jajka na miękko, ziemniaki, ryż , marchew , gotowane owoce i kompot,chudy twaróg i jogurt. Można pić lipę, roiboos, słabą herbatę, kawa na czczo nie za bardzo. Można krupnik, zupy jarzynowe na maśle lub mięsie , ale nie na kościach, rosół nie jest wskazany.

Pozdrawiam

Joanna Arciszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty