Dieta przy nowotworze jelita grubego

Witam Panie Doktorze, u mojej mamy stwierdzono nowotwór jelita grubego. Początkowo diagnostyka była choroba Crona, natomiast po wnikliwych badaniach okazało się, że niestety jest to nowotwór. Przyjecie do szpitala wyznaczona na 12.09.2012, a do tego czasu dieta lekkostrawna. Niestety jestem zagubiona co mogłabym mamie podawać. Z jednej strony w dietach lekkostrawnych piszą o warzywach, owocach z drugiej jelito grube jest tak owrzodzone ze nie owoce nie były rekomendowane przez lekarza. Od 3 dni mama je głównie białe pieczywo i rosół. Bardzo proszę o radę, jakie potrawy wartościowe i wzmacniające mogę podawać, bo jestem bezradna. Dziękuję

KOBIETA, 55 LAT ponad rok temu

Witam! Choroba nowotworowa jelita grubego wymaga szczególnej diety, która w większości przypadków jest ustalana indywidualnie w oparciu o samopoczucie osoby chorej. Jest to dieta lekkostrawna, która opiera się jak najmniejszej ilości błonnika pokarmowego oraz eliminowaniu produktów smażonych, pieczonych oraz wysoce przetworzonych. Jeżeli chodzi o technologię przygotowania potraw to są to produkty gotowane, gotowane na parze lub duszone. Na śniadanie chorej mamie można podać się białe pieczywo (pszenne) posmarowane cienko masłem z serkiem białym półtłustym, pomidorem bez skórki lub wędlina najlepiej drobiowa (zawierająca powyżej 60% mięsa, sprawdzić etykietę). Na 2 śniadanie można podać jogurt naturalny z dodatkiem kilku malin, truskawek lub drobno posiekanej nektarynki lub moreli. Spośród owoców w diecie lekkostrawnej dozwolone są również jabłka (starte, pieczone w foli w piekarniku, kompoty) oraz banany, które zawierają inulinę , stanowiącą odżywkę dla naturalnej flory bakteryjnej jelit. Banana można podawać z jogurtem naturalnym. Jeżeli chodzi o obiad to najlepiej podawać gotowane mięso drobiowe (pierś z indyka) lub jako pulpety, lub rybę (morszczuk, dorsz) z drobnymi kaszami kuskus, jęczmienna lub 1 ziemniakiem gotowanym, jako sałatka to np. gotowane tarte buraczki z jabłkiem, sałata zielona z pomidorkiem bez skórki. Spośród zup to lekki rosół, zupa pomidorowa (zabielona mlekiem), z drobnymi kluseczkami (np. lanymi lub makaronem nitki), krupnik. Należy unikać ciężkich zup jak grochówka, kapuśniak, fasolowa, kalafiorowa. Jako podwieczorek można podać galaretkę owocową (bez bitej śmietany) - stanowi źródło białka, kisiel gotowany z tartym jabłkiem (ale bardziej wodnisty), biszkopty, sucharki z miodem. Na kolację można przygotować kaszę mannę na mleku, ryż z jabłkiem, ryż z gotowanymi warzywami (marchewka, pietruszka, pomidory, brokuł,) albo kanapki, jajko gotowane na miękko. Ostrożnie można podać ser zółty - max. -1 plasterek i obserwować reakcję mamy. Jeżeli mama ma mały apetyt można podawać produkty, które uzupełnia dietę np. Nutridrink - w ilości 1 -2 dziennie. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek, dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty