Dieta przy nowotworze jelita grubego

Witam Panie Doktorze, u mojej mamy stwierdzono nowotwór jelita grubego. Początkowo diagnostyka była choroba Crona, natomiast po wnikliwych badaniach okazało się, że niestety jest to nowotwór. Przyjecie do szpitala wyznaczona na 12.09.2012, a do tego czasu dieta lekkostrawna. Niestety jestem zagubiona co mogłabym mamie podawać. Z jednej strony w dietach lekkostrawnych piszą o warzywach, owocach z drugiej jelito grube jest tak owrzodzone ze nie owoce nie były rekomendowane przez lekarza. Od 3 dni mama je głównie białe pieczywo i rosół. Bardzo proszę o radę, jakie potrawy wartościowe i wzmacniające mogę podawać, bo jestem bezradna. Dziękuję

KOBIETA, 55 LAT ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam! Choroba nowotworowa jelita grubego wymaga szczególnej diety, która w większości przypadków jest ustalana indywidualnie w oparciu o samopoczucie osoby chorej. Jest to dieta lekkostrawna, która opiera się jak najmniejszej ilości błonnika pokarmowego oraz eliminowaniu produktów smażonych, pieczonych oraz wysoce przetworzonych. Jeżeli chodzi o technologię przygotowania potraw to są to produkty gotowane, gotowane na parze lub duszone. Na śniadanie chorej mamie można podać się białe pieczywo (pszenne) posmarowane cienko masłem z serkiem białym półtłustym, pomidorem bez skórki lub wędlina najlepiej drobiowa (zawierająca powyżej 60% mięsa, sprawdzić etykietę). Na 2 śniadanie można podać jogurt naturalny z dodatkiem kilku malin, truskawek lub drobno posiekanej nektarynki lub moreli. Spośród owoców w diecie lekkostrawnej dozwolone są również jabłka (starte, pieczone w foli w piekarniku, kompoty) oraz banany, które zawierają inulinę , stanowiącą odżywkę dla naturalnej flory bakteryjnej jelit. Banana można podawać z jogurtem naturalnym. Jeżeli chodzi o obiad to najlepiej podawać gotowane mięso drobiowe (pierś z indyka) lub jako pulpety, lub rybę (morszczuk, dorsz) z drobnymi kaszami kuskus, jęczmienna lub 1 ziemniakiem gotowanym, jako sałatka to np. gotowane tarte buraczki z jabłkiem, sałata zielona z pomidorkiem bez skórki. Spośród zup to lekki rosół, zupa pomidorowa (zabielona mlekiem), z drobnymi kluseczkami (np. lanymi lub makaronem nitki), krupnik. Należy unikać ciężkich zup jak grochówka, kapuśniak, fasolowa, kalafiorowa. Jako podwieczorek można podać galaretkę owocową (bez bitej śmietany) - stanowi źródło białka, kisiel gotowany z tartym jabłkiem (ale bardziej wodnisty), biszkopty, sucharki z miodem. Na kolację można przygotować kaszę mannę na mleku, ryż z jabłkiem, ryż z gotowanymi warzywami (marchewka, pietruszka, pomidory, brokuł,) albo kanapki, jajko gotowane na miękko. Ostrożnie można podać ser zółty - max. -1 plasterek i obserwować reakcję mamy. Jeżeli mama ma mały apetyt można podawać produkty, które uzupełnia dietę np. Nutridrink - w ilości 1 -2 dziennie. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek, dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty