Powinna Pani zrezygnować z przechodzenia na dietę białkową, a spróbować odżywiać się w bardziej racjonalny, zbilansowany sposób. Dieta dr Dukana nie jest godna polecenia, ponieważ stwarza ryzyko niedoborów żywieniowych, jest monotonna, źle zbilasnowana.
Polecałabym dietę o niskim indeksie glikemicznym, jednak przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem, czy składniki leku, który Pani stosuje wchodzą w interakcje z którymś ze składników odżywczych. Należy się także zapytać, czy są pokarmy, których powinna Pani unikać, jak wchłaniany jest lek, kiedy go stosować (przed czy po posiłku).
Być może wszystkie te informacje są napisane w ulotce, jednak dla własnego bezpieczeństwa radzę konsultację z lekarzem albo w aptece z farmaceutą.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym opiera się na spożywaniu produktów nisko przetworzonych. Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana), płatki owsiane/jęczmienne lub żytnie.
Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp. Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Nie należy spożywać tłustych serów żółtych, serków topionych, pleśniowych i innych tłustych lub słodkich produktów mlecznych.
Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze oraz owoce np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców. Dodatkowo można spożywać nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch). Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Jednak należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy i produktów cukierniczych.
Pozdrawiam