Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta?

Witam, ważę 100kg mając 20 lat, nie uprawiam żadnego sportu wyczynowo. Nie podejmowałem jeszcze żadnych prób odchudzania ale bardzo bym chciał się za to wziąć. Nie konsultowałem się z lekarzem na temat przyczyn otyłości ale w mojej najbliższej rodzinie nie ma takich przypadków. Nie jem regularnie, to jest chyba mój problem.
KOBIETA ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Nie podał Pan swojego wzrostu, a bez tej informacji nie jestem w stanie obliczyć wskaźnika BMI i określić stopnia otyłości.

Najlepszym rozwiązaniem będzie wykonanie podstawowych badań i udanie się do dietetyka. Na podstawie wywiadu żywieniowego, zdrowotnego i niezbędnych pomiarów będzie miał możliwość ustalenia konkretnej diety dla Pana.

Zachęcam do zapoznania się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Jest to dieta oparta o produkty nisko przetworzone.
Codziennie powinien Pan spożywać 4-5 posiłków, w regularnych odstępach czasu. Zrezygnować należy z pojadania między posiłkami.
W diecie o niskim indeksie glikemicznym eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je ich odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana). Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp.

Dieta powinna zawierać niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne.

Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem.

W diecie powinny dominować surowe warzywa lub gotowane na parze. W ciągu dnia należy zjeść jedną porcję owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.

Dodatkowo polecane są nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.

Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Jednak należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy i produktów cukierniczych, żywności typu fast-food, słodkich gazowanych napojów, chipsów, słonych przekąsek itp.

Powinien Pan także zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Sport należy uprawiać regularnie i w miarę intensywnie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty